In pas cu Vremea

Apropo.ro / 13.05.2002, 11:20
In pas cu Vremea
Pentru a informa (aproape) zilnic telespectatorii despre vremea "probabila" pare, la prima vedere, ca nu e nevoie de prea multe calitati. Nimic mai fals; orice lucru bine facut te solicita enorm. In televiziune, rubrica Meteo a lansat nu de putine ori vedete - vezi Gianina Corondan ori Cristi


Pentru a informa (aproape) zilnic telespectatorii despre vremea „probabila” pare, la prima vedere, ca nu e nevoie de prea multe calitati. Nimic mai fals; orice lucru bine facut te solicita enorm. In televiziune, rubrica Meteo a lansat nu de putine ori vedete – vezi Gianina Corondan ori Cristi Tabara -, iar cei care au dificila misiune de a prognoza vremea buna – pe bune! – sint mereu in competitie cu ei insisi pentru a da „totul” in doar citeva minute…

Gabriela Cristea
In copilarie, visa sa fie balerina. La 10 ani a intrat la liceul de coregrafie din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1993. In acelasi an a intilnit-o pe Silvia Ciurescu, prin Razvan Mazilu (coleg de liceu), si au colaborat la citeva filme coregrafice. Mirajul televiziunii a acaparat-o: in 1994 a prezentat, impreuna cu Horia Brenciu, prima preselectie Eurovision organizata in Rom‰nia. In vara lui ’94 a ajuns la Tele 7abc, unde a colaborat cu regizorul artistic Aliosa Stroian – mai intii la emisiunea de dimineata, la un magazin de weekend (pe care-l si realiza) si apoi la o emisiune muzicala.

A plecat la PRO TV in ianuarie 1996, unde mai intii a prezentat Vremea si apoi a lucrat ca PR. Desi regreta ca a intrerupt legatura directa cu dansul, simte efectele unei munci de foarte multi ani. „In scoala am invatat multe lucruri care se invata doar in liceele de arta (istoria artei) sau se dobindesc tot acolo – foarte buna orientare in spatiu, lipsa tracului in fata camerei”. E singura care prezinta rubrica Meteo in direct, impartita in patru interventii, dintre care prima are loc la 7 si un pic. S-a obisnuit cu trezitul de dimineata si si-a creat un ritm de viata echilibrat, cuprinzind 7 ore pe zi in televiziune (vinerea ajunge si la 10 ore).

O zi obisnuita incepe la 4 si jumatate dimineata, pentru ca la 5.30 trebuie sa fie la sediul B1 TV, unde se ocupa de machiaj, redactarea textului si imbracat. Bancul diminetii e spus de obicei de colegul Mihai Mateiasi, iar Gabi povesteste intimplarile amuzante din acea dimineata. Tot acum e timp si pentru superstitii: locul ei din masina cu care e adusa la B1 TV nu trebuie sa fie ocupat de altcineva, dupa prima interventie maninca intotdeauna, dupa ce iese din emisiune se demachiaza imediat… Nu-i place sa fie recunoscuta pe strada – de multe ori, le spune celor care o interpeleaza ca nu e ea, ci doar seamana cu Gabi Cristea! Desi i s-a propus sa prezinte vremea in jurnalul de la 8 seara, a refuzat, pentru ca s-a acomodat cu echipa de dimineata.

Cu toate acestea, si-ar dori ca monologul zilnic de la Meteo, care dureaza in total 15-20 de minute, sa se transforme intr-un dialog cu oamenii. Dialog care ar putea fi purtat intr-o emisiune de divertisment, ai carei protagonisti sa fie doar „oameni interesanti”.

Gabi e nascuta pe 26 octombrie 1974 (Scorpion). Maninca orice, mai putin spanac si mincaruri cu chimen. Adora sarmalele si pastele si prefera mincarea gatita, chiar daca e servita la restaurant – „urasc fast food-urile!”. Face fitness de trei ori pe saptamina, iarna patineaza si se considera antitalent la tenis – antrenorul a dat-o afara de pe teren pentru ca nu alerga dupa minge. Marea ei pasiune – marea; in fiecare weekend estival evadeaza pe litoral. Daca ar fi sa aleaga un alt oras decit Bucurestiul, care o atrage prin agitatie, ar alege Viena – pentru istoria si traditia sa. Pasiuni: echitatia, fotografiile, pictura lui Salvador Dali. Este generoasa, dar nu-i place sa fie pacalita. Se conduce in viata dupa principiul „Fii regina, nu spalatoreasa”. Se fereste sa catalogheze un om de la prima intilnire, da cel putin o sansa. Defecte (declarate): e lenesa, comoda, vorbeste prea mult. E foarte punctuala si nu acorda sfertul academic. Nu-si planifica multe lucruri; prefera sa faca putin, dar bine. Ii place muzica latino, asculta jazz clasic si, atunci cind conduce, muzica instrumentala. Regreta ca nu a facut un copil pina acum – e topita dupa copii! Barbatul ideal trebuie sa o asculte si sa o inteleaga, sa aiba bun simt si sa fie comunicativ. Actori preferati: Denzel Washington, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer. O admira pentru frumusete pe Catherine Zeta-Jones.

Carmen Gheorghita
A urmat sfaturile familiei si a obtinut in 1998 licenta in Drept. Dupa absolvire, a lucrat un an ca jurist in Braila, apoi sase luni la un notariat, dupa care s-a intors in Bucuresti, unde a profesat alte sase luni ca jurist. In urma unui concurs de prezentatori de stiri la TVR, pe 23 martie 2000, a fost aleasa, alaturi de alti zece aspiranti, din peste 200 de candidati. Dupa un curs de dictie cu Ilie Ciurescu, a lucrat ca reporter la Guvern. In iulie 2000 i s-a propus sa prezinte rubrica Meteo. De atunci a cochetat de citeva ori si cu divertismentul – a prezentat emisiunile „TVR 45”, „Rom‰nia la Montreux”, rubrica Media-barometru din „Academia de presa”. A colaborat si pentru programele TVR de Revelion din 2001 si 2002 (la ultimul a aparut in cuplet cu Gianina Corondan). Programul unei zile de Meteo cuprinde preluarea hartilor si a tabelelor zilnice de la INMH, ora de machiaj si coafura, redactarea textului, inregistrarea din studioul 4 (unde e indrumata de cele mai multe ori de regizorul Dan Grosu). Exista si… riscuri atunci cind prezinti Vremea. Citeodata, Carmen este singura persoana cu umbrela atunci cind anunta ploaie, dar nu se intimpla asa. I se cere deseori socoteala pentru vremea prognozata si declara ca se supara „rau” atunci cind ea nu se adevereste. Cu timpul insa, a invatat sa citeasca „printre rindurile” comunicatului INMH – folosind exprimari gen „nu este exclus sa ploua” ori „cer variabil”, pentru care… are acoperire! Pentru ea primeaza informatia, de aceea spune ca a interesat-o mai mult ceea ce trebuie sa inteleaga telespectatorul. Din dorinta de a informa cit mai corect s-a infiripat si visul de a ajunge la {tiri, pe care le considera un etalon pentru cariera ei in televiziune, insa pasiunea secreta ramine de fapt teatrul.

Carmen e nascuta pe 15 martie 1975, la Braila. Are o sora mai mica, care ii analizeaza toate aparitiile la televizor si este foarte mindra de ea. Ii place muzica anilor ’80 si asculta cu placere Cher, Madonna, Holograf, Bad Boys Blue, Leonard Cohen, Eros Ramazotti, Alizee. Adora sa gateasca – in special pentru altii! – si savureaza spaghetele, pizza, mincarurile cu carne de pui si prajiturile cu crema. Maninca de multe ori pe zi, insa spune ca merge foarte rar la sala de gimnastica si ca doar metabolismul o ajuta sa-si mentina silueta. Desi are o bicicleta acasa, recunoaste ca e folosita… pe post de umeras! In copilarie a facut balet si a ramas pasionata de dans – nu lipseste la galele de la Teatrul Odeon, il admira pe Razvan Mazilu si citeodata merge intr-un club pentru a dansa macar citeva minute. Se autocaracterizeaza ca fiind retinuta, discreta si „dubios de distanta” – de fapt, e un om deschis si vesel. Defecte (declarate): este foarte pretentioasa si „deranjant de visatoare”. O enerveaza oamenii falsi si minciuna. Actori preferati: Al Pacino, George Clooney, Meg Ryan, Julia Roberts, Marcel Iures, Medeea Marinescu, Oana Pellea, Valeria Seciu. Hobby: sa fotografieze peisaje sau persoane (dragi), sa conduca propria masina, un Opel Astra gri metalizat. Are citiva prieteni foarte buni, fosti colegi de facultate, printre care se numara si colega din TVR Celia Petricu. Nu regreta nimic din viata ei de pina acum, ba dimpotriva; i se pare extraordinar ca toate lucrurile pe care si le-a dorit cu adevarat s-au implinit – „E mare lucru sa-ti fie bine cu tine!”.

Florin Busuioc
Pina in clasa a doua, s-a considerat cel mai mic copil din oras (la nastere a avut doar 800 de grame!). Apoi, pe la 8-9 ani, s-a apucat de sport: tenis de masa, volei (vreo patru ani) si atletism (pina la 16-17 ani, cind, la un pas de JO de la Moscova, a fost oprit din drumul spre glorie de o fractura). Dar la Busu nu e loc de regrete: el e ferm convins ca toate aceste „daca” din viata lui, aceste accidente mai mult sau mai putin fericite i-au ghidat destinul pe calea sa. „Important e sa constientizezi care ti-e drumul si sa te dedici lui; altfel, iti irosesti in zadar energia”. Asa a si facut! Prima aparitie pe scena s-a produs la sapte ani, intr-un spectacol al teatrului popular din Hunedoara. De acolo a ramas cu nostalgia miscarii de masa – „ofera o alternativa la pierzaniile moderne, dar si ocazia de a-ti descoperi un talent sau de a constata ca nu-l ai”.

In 1981 a dat prima oara la Teatru si n-a intrat. A urmat armata la Buzau (un an si jumatate) si, dupa alte esecuri, in ’85, a fost admis la ATF, in clasa marelui Dem Radulescu – Bibanu. In facultate a fost atit de ocupat, incit uita sa si doarma; era solicitat atit de regizori consacrati, cit si de colegii sai de la Regie. A ramas memorabila aventura din anul trei, cind nu a dormit timp de… noua nopti! La capatul lor, a ajuns la Hunedoara, s-a culcat si s-a trezit dupa trei zile. Dupa absolvire a fost repartizat la Piatra Neamt – impreuna cu Mircea Rusu, Anca Sigartau, Carmen Ionescu… -, unde l-au prins si evenimentele din 1989. Dupa o escala de citeva luni la Arad, a ajuns in final la Teatrul „Ion Creanga” din Bucuresti, unde a jucat in numeroase spectacole de valoare – cum este cazul lui „Ivan Turbinca”, in care Busu intruchipa nu mai putin de sase personaje.

I-a ramas in minte un turneu in Taiwan, cu „Furtuna”, jucata pe scene enorme, de citeva sute de metri, pe care actoria devenea o epuizanta cursa atletica. Pentru acest spectacol au trebuit sa imprime o banda in limba chineza si sa joace in sincron cu ea. Anul 1994 l-a gasit la TVR, alaturi de copiii din emisiunea „Tip Top Mini Top”, iar in 1995 a trait „una dintre cele mai frumoase perioade”: la dublajele desenelor animate. Doi ani de zile a fost voice-over la toate concursurile PRO TV, incepind cu „Roata norocului”, dupa care a urmat provocarea cu „Ministerul comediei” (in 1997). De aventura de la Bingo isi aminteste cu placere, mai ales ca textele cintecelelor interpretate in duet cu Mihai Calin erau scrise tot de Busu. Postura de prezentator al rubricii Meteo l-a „prins” in primavara lui 2001. Despre acest moment, Busu spune ca „daca esti solicitat sa faci un lucru, inseamna ca e important si ca ti se acorda incredere”. Putini stiu insa ca el isi scrie textele de prezentare, compune textele cintecelelor pentru „Teo” de vineri, traduce si comenteaza „Europa pur si simplu delicioasa”, a facut parte intr-un mod hotaritor din echipa de la „Vara ispitelor” si „Casatorie in direct”, a compus melodia de la Revelionul PRO TV 2002 si „Imnul ciolanului”…. Concluzionind, Florin Busuioc declara ca in anii din PRO TV a descoperit lucruri inedite despre sine: „Am raportat totul la experienta mea, la ceea ce stiu, dar si la ceea ce nu stiu sau nu am inteles. Foarte rar mi s-a intimplat sa ma dau mai destept decit par! Asa e cinstit fata de oameni”. Acesta-i poate secretul simpatiei deosebite de care se bucura, indiferent ce rol i se incredinteaza – desi actorul Florin Busuioc pastreaza in minte ce i-a spus cindva Bibanu: „E o diferenta intre a fi popular si a fi celebru”. Anca Alexandroaie

Busu e nascut pe 19 mai 1962, la Hunedoara. Prenume (toate-s ale lui!): Florin Luigi Zeno. Luigi a fost dat de tata Artemina din Italia, Zeno vine de la Zeno Moscovici, un prieten al tatalui lui, iar Florin… de la Florin Piersic. Maninca si gateste orice, nu bea lapte si nu face sport (de lene).

Are o iubita bruneta, frumoasa si Scorpion, care studiaza in America si pe care a invatat-o el sa gateasca. Asculta Pink Floyd, Jethro Tull, Limp Bizkit, Linkin Park, Taxi, Holograf, Phoenix, Hara, Stigma si e fan Frank Zappa. Actori preferati (citam): „…si Anthony Hopkins”, Catherine Zeta-Jones (seamana cu iubita lui), Ava Gardner. Considera un defect dar si o calitate faptul ca e prea putin ambitios. Se uita la televizor la Discovery si National Geographic, la stiri si la talkshow-uri politice. Prefera parfumul „Rochas” si de obicei se imbraca in tinute sport, cu pantaloni largi si cu multe buzunare. La vicii pomeneste doar de excesul de tigari fumate. Catelul lui mult iubit se numeste Alf si e un Labrador auriu (care-i de fapt alb). Se simte foarte legat de natura (a copilarit la tara, in judetul Neamt).

Sursa: PRO TV Magazin

Tags: