În România, la fiecare 8 minute un om suferă un traumatism cranio-cerebral

De: Carmen Ulian / 16.11.2014, 15:00
În România, la fiecare 8 minute un om suferă un traumatism cranio-cerebral
În România se înregistrează 60.000 de noi cazuri de traumatisme cranio-cerebrale. La fiecare 8 minute un român are un astfel de traumatism.

Reprezentanții Societății pentru Studiul Neuroprotectiei și Neuroplasticitatii spun că incidenta este de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Traumatismele cranio-cerebrale constituie 36-40% din totalitatea traumatismelor, iar în asociere cu alte traumatisme ponderea lor crește la 60-65%. Totodată, traumatisme cranio-cerebrale în structura invalidității populației constituie 25-30%. Traumatismele cranio-cerebrale (TCC) reprezintă principala cauză de deces la populația tânără, cu vârste de sub 40 de ani„, precizează Societatea într-un comunicat.

Totodată, traumatismele cranio-cerebrale constituie cauza a aproximativ două treimi din decesele posttraumatice, fiind și cel cel mai frecvent generator de handicap permanent posttraumatic. Specialiștii atrag atenția că toți pacienții cu TCC sever și 75% dintre cei care au suferit o formă medie rămân cu dizabilități fizice și psihice.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 11,5 milioane de europeni care au supraviețuit în urma traumatismelor cranio-cerebrale prezintă astăzi dizabilități fizice sau tulburări cognitive și emoționale. Principalele tipuri de leziuni cerebrale traumatice sunt: fracturile craniene, contuziile cerebrale, dilacerările cerebrale, leziunile axonale difuze, hematoamele extradurale, subdurale și intracerebrale.

În Europa sunt aproximativ 245.000 de persoane spitalizate anual cu astfel de traumatisme iar 66.000 dintre acestea mor din cauza complicațiilor. De altfel, 75% dintre persoanele care au decedat în urma accidentelor rutiere au suferit un traumatism cranio-cerebral. Cu o rată a deceselor în accidente rutiere de 92 la un milion de locuitori, România este pe primul loc în UE, unde media acestui indicator este 52, potrivit datelor oficiale.

Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creștere din cauza mai multor factori. De la dezvoltarea industriei auto și modul în care evoluează tehnologia în transport, până la înmulțirea accidentelor domestice. Din datele pe care le avem, putem spune că în Europa incidenta oscilează între 1,4 milioane și 1,6 milioane, majoritatea victimelor ajungând să fie tratate în regim de urgență„, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, președintele Societății de Neurologie din România și al Societății pentru Studiul Neuroprotectiei și Neuroplasticitatii, potrivit comunicatului de presă.

În acest context, Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei și Neuroplasticitatii va organiza în perioada 14-17 noiembrie, la Dubai, cea de-a XII-a conferința anuală a Academiei Mondiale Multidisciplinare de Neurotraumatologie.