În sfârșit, scăpăm de comision la plata taxelor și impozitelor cu cardul

De: Marian Andrei / 29.10.2012, 15:30
În sfârșit, scăpăm de comision la plata taxelor și impozitelor cu cardul
Comisionul pentru plata pe Internet a taxelor și impozitelor nu va fi suportat de către contribuabili, ci de primării, legislația urmând să fie modificată în acest sens, arată Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI).

În acest moment, se spune în nota de fundamentare a noului proiect legislativ, beneficiarul plății (instituția publică) are posibilitatea să impună contribuabilului care plătește cu cardul să suporte comisionul perceput beneficiarului de către prestatorul sau de servicii de plată.

„În acest fel există o discriminare a contribuabilului care plătește utilizând cardul prin intermediul SNEP (Sistemul național electronic de plată online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar) față de contribuabilul care plătește utilizând cardul la sediul instituției publice, având în vedere că în cazul din urmă contribuabilul nu plătește niciun comision„, se spune în documentul emis de MCSI.

Potrivit Ministerului, modificarea HG 1.235/2010 este necesară pentru că există posibilitatea sesizării Comisiei Europene în legătură cu încălcarea unui act normativ care transpune în legislația națională o directivă europeană, urmând ca aceasta să dispună măsuri de corectare a acestei situații și aplicarea unor sancțiuni statului român.

În plus, există riscul ca acei contribuabili cărora li se percep în mod nejustificat și nelegal acest commision de către instituțiile publice să le acționeze în instanță în vederea recuperării prejudiciului.

Nu în ultimul rând, prevederile actuale descurează plata online, prin posibilitatea oferită instituțiilor publice de a percepe un preț suplimentar de la contribuabil, se mai arată în document .