În statul Mississippi a fost abolită sclavia

De: Marian Andrei / 19.02.2013, 18:00
În statul Mississippi a fost abolită sclavia
Amendamentul al 13-lea la Constituția americană, prin care se abolea sclavia, a fost ratificat în statul Mississipi luna aceasta, la... 148 de ani după ce a întrat în vigoare.

Faptul că sclavia nu fusese abolită „în acte” a fost remarcat de profesorul Ranjan Batra de la Universitatea din Mississippi. Acesta, după ce a vizionat filmul „Lincoln”, de Steven Spielberg, a decis să verifice datele la care fiecare dintre statele americane au adoptat Amendamentul 13.

Intră pe vremea apropo pentru informații meteo detaliate

Profesorul a avut surpriza să constate că, din punct de vedere legal, sclavia nu fusese abolită în statul Mississippi, din cauza neîndeplinirii unei proceduri.

Concret, autoritățile statului au ratificat amendamentul dar „au uitat” să trimită o copie pentru a fi înregistrată la registrul federal, ceea ce înseamnă că această hotărâre nu a intrat niciodată în vigoare.

Actualul Secretar de stat al statului Mississippi, Delbert Hosemann, care a fost informat despre situația existentă, a timis actul necesar pe 30 ianuarie, ceea ce a permis ca, pe 7 februarie sclavia să fie, în cele din urmă, pe întreg teritoriul Statelor Unite.