În viitor, oamenii ar putea trăi 500 de ani

De: Marian Andrei / 16.12.2013, 16:30
În viitor, oamenii ar putea trăi 500 de ani
Ultimele cercetări ale geneticienilor americani reaprind speranța că oamenii ar putea trăi 400-500 de ani.

Prelungirea speranței de viață ar fi posibilă dacă cercetătorii ar putea aplica oamenilor tratamentele genetice anti-îmbătrânire care au permis, în condiții de laborator, multiplicarea de cinci ori a duratei vieții viermilor Caenorhabditis elegans.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Doctorul Pankaj Kapahi, de la Buck Institute of Age Research din Novato, California, explică procedeul aplicat pentru prelungirea vieții viermilor.

Am folosit două mutații genetice, dintre care una prelungea viața cu 30%, iar cea de-a doua cu 100%. Am hotărât să vedem ce se întâmplă dacă le aplicăm simultan. Spre surprinderea noastră, durata vieții nu a fost crescută cu 130%, așa cum ne așteptam, ci cu mult mai mult. Practic, viermii au trăit echivalentul a 400-500 de ani de viață umană„, a arătat cercetătorul.

Chiar dacă ar dura foarte mulți ani pentru a prelungi în mod considerabil speranța de viață a oamenilor, este de acum clar că mutațiile genetice asupra unei clase de gene reprezintă „cheia” obținerii acestui deziderat.

„Spre deosebire de anii de pionierat, când foloseam mutații în gene unice, acum folosim mutații într-o clasă de gene care conduc diverse procese”, a spus Kapahi, care a arătat că dificultatea de a găsi gena responsabilă de o viață lungă și sănătoasă este explicabilă acum, când s-a descoperit că efectul este dat de interacțiunea între mai multe gene.

Următorul pas al cercetătorilor este de a testa modificările genetice pe multiple gene pe șoareci de laborator, pentru a vedea dacă rezultatele pot fi reproduse și la mamifere, caz în care va exista certitudinea ca oamenii vor putea trăi mult mai mult.