În vizita la Centrul Maternal MARIA

Apropo.ro / 27.07.2004, 13:45
În vizita   la Centrul Maternal   MARIA
Complexul Casa din tei ofera servicii de asistența și sprijin pentru prevenirea situațiilor care pun în pericol securitatea și dezvoltarea copilului. Este al doilea centru de acest tip din țara, și singurul din București. Principalul scop al celor care


Complexul Casa din tei ofera servicii de asistența și sprijin pentru prevenirea situațiilor care pun în pericol securitatea și dezvoltarea copilului. Este al doilea centru de acest tip din țara, și singurul din București. Principalul scop al celor care muncesc acolo este evitarea abandonului școlar și familial.

Ma așteptam la o cladire veche, posomorata și nu prea bine întreținuta; am fost surprinsa sa gasesc o vila imensa, moderna, și sa constat ca și în Romania se investește în așa ceva. În prezent, sunt noua mame și paisprezece copii cazați la Centru. Este foarte curat, și aflu ca „locatarele” se auto-gospodaresc, pe baza unui program. Mamicile ajung aici prin Direcția de protecție a copilului, dupa ce au anunțat problema la numarul de urgența 9852, de unde sunt îndrumate acolo. În urma unei anchete sociale, cele care nu au o locuința sau nu sunt acceptate de familie, ori nu-și pot întreține copiii, au posibilitatea de a locui la acest Centru Maternal, care a fost înființat acum un an. Cheltuielile pentru hrana sunt suportate de Autoritatea Naționala pentru Protecția Copilului, iar cele pentru echipament și întreținerea cladirii, de catre Consiliul Local al sectorului 2.

Perioada de cazare la centru este de șase luni – maximum un an de zile, timp în care consilierii le ajuta sa se reintegreze, sa-și gaseasca un loc de munca, o locuința cu chirie. Daca salariul nu le permite sa plateasca chiria, cei de la Centru o vor plati pentru o perioada determinata, fiind sprjiniți de catre Fundațiile cu care colaboreaza.

Chiar și cazuri dificile își gasesc aici soluționarea

În „istoricul” Centrului, a existat o mamica ce avea patru copii și era însarcinata în luna a 5-a. S-a facut reintegrarea în familie, și s-a lucrat mult și cu soțul ei, care era alcoolic, o abuza, cheltuia banii și vindea obiecte din casa. El este acum monitorizat atat de cei de la Centru, cat și de cei de la Direcția de protecție a Copilului, și a primit și consiliere psihologica. Doi dintre copii merg acum la Centrul de zi, un fel de gradinița, unde stau de dimineața pana seara. Echipa este multidisciplinara, și cuprinde psihologi, asistenți sociali, consilier juridic, educatori, care lucreaza interactiv, pentru o evoluție vizibila a cazurilor cu care se confrunta.

Consilierul juridic întampina tot felul de probleme care necesita ajutor: sunt mamici care nu au buletin sau ai caror copii nu au certificate de naștere, care locuiesc fara forme legale ori își vand locuințele fara sa-și dea seama ca sunt pacalite…

Psihologul are grija ca în familiile cu probleme sa nu fie neglijat copilul, sau dimpotriva, sa nu ajunga dependent de mama. Copiii de școala sunt înscriși la Colegiul Tehnic Traian, unitatea de învațamant cea mai apropiata de sediul Centrului. Educatorii încearca sa dezvolte abilitațile copiilor, ținand cont de înclinațiile fiecaruia. Cei mici învața sa coase, sa brodeze, reali-zeaza colaje foarte frumoase și le este stimualata creativitatea. Pe langa activitați practice, se organizeaza diverse activitați culturale și recreative, excursii, copiii sunt duși la muzee.

Beneficiarii au parte de confort maxim

D-na directoare Constantina Toader mi-a facut „turul de onoare”… Cabinetul psihologic este separat în doua încaperi printr-un geam, pentru ca atunci cand psihologul se ocupa de consilierea parinților într-una dintre ele, copiii din cealalta camera sa poata fi observați și supravegheați.

În cele cinci dormitoare sunt cazate cate doua mamici, sau una singura, daca are mai mulți copii. Prin felul în care sunt amenajate, te fac sa simți ca traiești într-o lume a copilariei, un adevarat Disneyland. Sunt luminoase, spațioase, și fiecare are culori și motive diferite. Sunt la loc de cinste Tweety și Winnie The Pooh, personaje îndragite de copii, iar culorile alese sunt foarte vesele, în tonuri de galben, albastru, lila sau vernil. Mobilierul, cromatica, designul au fost alese de catre d-na Monica Nedef, directoare a Direcției pentru protecția copilului, sectorul 2. În camerele de joaca e un adevarat paradis, gasim mici casuțe, caluți și magaruși pe post de mini-balansoare, chiar un mic tobogan! Îl gasim și pe Raoul, care și-a facut deja somnul de pranz și acum are chef de joaca. Cu o zi în urma a împlinit cinci ani, „și am avut un tort mare-mare cu multa frișca”, ne spune el încantat. Ne arata toate animalele și ne spune dupa ce le recunoaște: „aia e girafa, pentru ca are gatul lung”, ne explica el, în timp ce ronțaie un morcov, „ca Bugs Bunny, iepurașul din desene animate.” Aproape toate camerele sunt dotate cu televizoare.

Totul pentru a se pastra copilul în familie

Ai putea ajunge sa-i invidiezi, pentru ca li se ofera condiții uneori mai bune decat celor dintr-o familie normala. Cei care beneficiaza însa de aceste servicii sunt destul de puțini, în limitele posibilitaților de cazare, „iar dragostea de mama și atmosfera familiala nu pot fi substituite cu nimic”, ne spune d-na Constantina Toader, directoarea Centrului Maternal. A fost directoare a Centrului de Plasament Luminița, și are multa experiența în lucrul cu copiii. Anul acesta a avut emoții pentru ca baiatul și fiica ei au avut examene. Doamna Toader nu este mama doar pentru copiii ei, caci se implica emoțional în fiecare dintre cazurile ce trebuie soluționate la Centru.

Acasa Magazin