Începe pelerinajul de Sfântul Dumitru!

De: Gabriela Voicu / 24.10.2013, 15:00
Pelerinajul anual la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, este celebrat pe 27 octombrie și se va desfășura de joi până marțea viitoare.

Procesiunea Calea Sfinților cu moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou va avea loc joi, la ora 11.00, pe bulevardul Regina Maria, de la Biserica Sfântul Spiridon Nou. La aceeași oră vor fi aduse în procesiune sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, care se află spre venerare la Mănăstirea Căldărușani, a informat Biroul de presă al Patriarhiei.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza colinei Patriarhiei, unde, la ora 11.30, va avea loc întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei, precum și a icoanei istorice a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse la București de o delegație a Bisericii Greciei condusă de mitropolitul Corintului, Dionisie.

În continuare, cele două icoane, alături de moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, vor fi aduse în procesiune până la podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale, unde vor fi întâmpinate de patriarhul Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod și, apoi, vor fi așezate spre închinare într-un baldachin.

Sfântul Dimitrie cel Nou

Vineri, Sfânta Liturghie va fi oficiată în Catedrala Patriarhală începând cu ora 9.15.

Sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Sfânta Liturghie va fi oficiată de mitropolitul Corintului.

Duminică, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, între orele 6.30 și 8.00, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioșii care doresc să se împărtășească.

Luni, 28 octombrie, după Sfânta Liturghie, începând cu ora 12.00, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2013 – anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și anul comemorativ Dumitru Stăniloae.

Delegația Bisericii Greciei se va întoarce în Grecia marți, 29 octombrie, cu icoanele Împărătesei Elena și Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Moaștele Sfântului Dumitru

Aproximativ 70 de agenți ai Poliției Locale a Muncicipiului București mențin de azi ordinea publică în zona Dealului Mitropoliei, unde este așteptat un număr mare de pelerini care vin la moaștele Sfântului Dumitru. 

Polițiștii locali vor supraveghea, în principal, zona Pieței Unirii în vederea combaterii comerțului ambulant stradal, a evitării scandalurilor și a prevenirii infiltrării în rândul enoriașilor a unor persoane care, sub falsă identitate de cleric, vor dori să strângă pomeni.

Poliția Locală a Municipiului București și Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor atrag atenția pelerinilor să evite a cumpăra obiecte de cult sau diferite produse din alte zone decât cele autorizate. Totodată, pelerinii sunt sfătuiți să nu ofere bani cerșetorilor. În anii anteriori, agenții P.L.M.B. au reținut în vederea sancționării adulți care își forțau copii să ceară de pomană.

Anul trecut, polițiștii au recuperat peste 50 de obiecte de cult furate de la standurile târgului organizat de Patriarhia Română, au aplicat 78 de sancțiuni contravenționale speculanților și au reținut un călugăr fals care strângea bani din unsul cu mir – mirul fiind, de fapt, ulei pentru salată.