Incestul si prostitutia nu vor mai fi pedepsite

Apropo.ro / 06.03.2009, 10:33
Incestul si prostitutia nu vor mai fi pedepsite
Viitorul Cod penal, in forma in care este el redactat in acest moment, nu mai pedepseste incestul si prostitutia.

Viitorul Cod penal, in forma in care este el redactat, nu mai pedepseste incestul si prostitutia, asa cum sunt acestea pedepsite in actualul cod. Astfel, actele sexuale dintre doua persoane inrudite direct, cu varste de peste 18 ani si infaptuite prin consimtamantul amandurora nu mai sunt considerate infractiuni. Prostitutia poate fi practicata de femei ca mijloc de subzistenta in cazul in care acestea nu sunt constranse.

Contactele sexuale dintre rude in linie directa, frate sau sora, se pedepsesc doar daca s-au facut prin constrangere (violul si agresiunea) sau intre un major si un minor (actul sexual cu un minor). Potrivit principiului “ceea ce nu este pedepsit de lege este permis”, actul sexual dintre un frate si o sora majori, cu acceptul ambilor, nu mai este pedepsit. De altfel, nici actele dintre tata si fiica sa majora sau dintre mama si fiul sau major nu vor mai fi pedepsite.

Ministerul Justitiei sustine ca “a renuntat la reglementarea incestului ca infractiune distincta, fiind preferata prevederea ipotezelor de incest regasite in alte infractiuni de natura sexuala, precum violul. In ce priveste practicarea prostitutiei, ministerul considera ca „valoarea sociala ocrotita prin incriminarea acesteia poate fi aparata eficient si rezonabil si prin mijloace nepenale (sanctiuni administrative)”, iar „sanctionarea penala a acestei fapte intervine doar daca este savarsita in mod repetat”.

Citeste mai mult despre prevederile noului Cod penal, in gardianul.ro.