Inchisoare pentru software pirat?

Apropo.ro / 08.11.2001, 00:19
Inchisoare pentru software pirat?
Software: Windows XP in limba romana Hardware: Un nou supercomputer Compaq Tips & tricks: Sterge-ti urmele ! Pentru a informa opinia publica, cu privire la legislatia drepturilor de autor in domeniul programelor de calculator, dar si de a sublinia riscurile la care


  • Software: Windows XP in limba romana
  • Hardware: Un nou supercomputer Compaq
  • Tips & tricks: Sterge-ti urmele !

    Pentru a informa opinia publica, cu privire la legislatia drepturilor de autor in domeniul programelor de calculator, dar si de a sublinia riscurile la care se expun cei care incalca drepturile creatorilor români sau externi de software, Inspectoratul General al Politiei (IGP) si Business Software Alliance (BSA) au lansat si in Iasi programul national de prevenire a criminalitatii software „Ceea ce nu vrei sa vezi nu inseamna ca nu exista”.

    Evenimentul, care s-a desfasurat pe parcursul a trei zile, a demarat cu actiunea simbolica de curatare a unui loc public, Parcul Teatrului National din Iasi, prilej cu care au fost distribuite pliante si brosuri trecatorilor.

    „Actiunea de informare constituie o incercare de a schimba mentalitataea celor care cred in continuare ca furtul programelor de calculator nu este condamnabil.

    Conform legislatiei in vigoare pentru utilizarea sau difuzarea neautorizata de software se pedepseste cu inchisoare de pâna la trei ani sau amenda penala”, a declarat pentru CHIP, avocata Ema Catichi, reprezentant BSA pentru România.

    Printre activitatile anti-criminalitate software desfasurate de BSA cele mai importante au fost seminarul de pregatire pentru politistii din judetul Iasi, intâlnirile cu reprezentantii industriei IT locale si discutiile purtate cu elevii de la liceul de informatica. In urma seminariiilor de pregatire se asteapta ca politistii sa declanseze o serie de controale la utilizatorii de programe de calculator din Moldova.

    Programul a fost elaborat in baza „Protocolului de Colaborare pentru aplicarea legislatiei in domeniul drepturilor de autor si drepturilor conexe”, incheiat anul trecut intre IGP si BSA.

    Rata anuala a pirateriei software din România corespunzatoare anului 2000 a fost de 77%, in scadere cu patru procente comparativ cu anul 1999.

    Pierderile inregistrate in anul 2000 de statul român, din cauza pirateriei software, prin necolectarea de taxe si impozite, se cifreaza, conform Datamonitor, la aproximativ 74 de milioane de dolari.

    (Sursa: www.chip.ro)