Incidente violente in Piata Universitatii, ocupata de protestatari

Apropo.ro / 14.01.2012, 23:05
Incidente violente in Piata Universitatii, ocupata de protestatari
Doi jandarmi au fost raniti in cursul manifestatiilor de azi din Piata Universitatii, care s-au transformat in protest antiprezidential, cu revendicarea demisiei lui Traian Basescu si a organizarii de alegeri anticipate.

Aproximativ 400 de persoane s-au adunat la ora 14 in Piata Universitatii. Oamenii, de toate varstele si invocand diverse probleme sociale – salarii mici, pensii reduse, lipsa locurilor de munca, problemele legate de taxa auto si reforma din sanatate – au scandat lozinci pentru demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului.

In jurul orei 18 a izbucnit primul incident cu jandarmii, dupa ce protestatarii au iesit in bulevard, blocand traficul rutier dinspre Piata Romana spre Universitate. Apoi, unii manifestanti au decis sa plece spre Palatul Cotroceni, iar altii au hotarat sa ramana la Universitate. O parte a protestatarilor s-au indreptat spre Palatul Cotroceni, in timp ce altii au ramas in Piata Universitatii, blocand bulevardul.

Ulterior, o parte dintre cei plecati la Cotroceni s-au intors in piata, moment in care au inceput ciocnirile cu jandarmii care au incercat sa-i impiedice sa reocupe locul, folosind inclusiv gaze lacrimogene. Doi jandarmi au fost raniti, unul dintre ei fiind ranit la cap de o piatra aruncata spre el de un manifestant. Serviciul de Ambulanta Bucuresti a intervenit pentru a acorda ingrijiri medicale in cazul a opt persoane, una suferind un traumatism cranio-cerebral dupa ce a fost lovita in cap cu bastonul. Trei persoane au fost duse la spital. In piata se aflau, in jurul orei 22.00, aproximativ 2.000 de persoane.

In cursul zilei de azi au avut loc proteste si la Cluj, Craiova, Galati, Drobeta Turnu-Severin, Iasi, Constanta, Brasov, Ploiesti, Timisoara si Targu-Mures.