Încoronarea unei regine

Apropo.ro / 07.01.2008, 00:00
Încoronarea unei regine
O perspectivă unică asupra încoronării reginei Elisabeta a II-a, în 1953, eveniment relatat de oameni ce au fost de faţă, l-au organizat şi l-au înregistrat.

Documentarul ne introduce în culisele celui mai strălucitor spectacol din Anglia, care a însemnat, de asemenea, o ruptură de tradiţie – pentru prima oară, această ceremonie veche de o mie de ani a fost televizată, permiţînd accesul publicului la cel mai exclusivist eveniment regal. Pe 2 iunie 1953, regina Elisabeta a II-a, în vîrstă de 27 de ani, a fost încoronată la Westminster Abbey din Londra. Un comitet de încoronare a petrecut un an întreg planificînd cea mai spectaculoasă celebrare din toate timpurile, la care toată ţara a participat.

Trei milioane de oameni s-au aliniat pe străzile Londrei, mulţi dintre ei petrecîndu-şi noaptea dinaintea serbării în aer liber, în aşteptarea procesiunii. 20 de milioane de britanici s-au adunat în faţa micilor ecrane, pentru a urmări evenimentul. Singura problemă în acea zi a fost vremea – tipic britanică – căci a plouat cu găleata. Prin mărturii inedite ale celor ce au participat în acea zi memorabilă, precum şi prin imagini de arhivă, color şi alb-negru, emisiunea readuce la viaţă momentele încoronării. La ce oră au fost nevoiţi să se trezească? Toaletele portabile puse la dispoziţia oaspeţilor au avut capace din mătase albastră? Cine a machiat-o pe regină şi ce a mîncat ea la prînz, după slujbă? Documentarul include interviuri cu camerista principală a reginei, cu servitori din palatul regal, clerici, oameni de ordine, producătorul BBC responsabil cu televizarea şi cu supuşi ai Majestăţii Sale ce au sărbătorit încoronarea peste tot în Marea Britanie.

Documentar
miercuri, 21.00, Viasat History