India: Energie solara pentru calculatoare

Apropo.ro / 08.09.2004, 12:38
India: Energie solara pentru calculatoare
Autoritatile statului Uttar Pradesh din India au pornit un program pilot legat de folosirea energiei solare in scolile rurale. Se estimeaza ca aproape 80% din locuinte nu detin curent si multe sate sufera frecvent de lipsa de electricitate. Multi dintre locuitori folosesc petrol lampant

Autoritatile statului Uttar Pradesh din India au pornit un program pilot legat de folosirea energiei solare in scolile rurale.

Se estimeaza ca aproape 80% din locuinte nu detin curent si multe sate sufera frecvent de lipsa de electricitate.

Multi dintre locuitori folosesc petrol lampant iar scolile primare nu au deloc electricitate. Prin acest plan se doreste ajutarea scolilor in criza de electricitate rurala.

Anul trecut Uttar Pradesh Education for All Project Board a cumparat 1.000 de calculatoare pentru scolile primare din 70 de districte.

Scolile au fost selectate din satele care nu detin electricitate, iar invatatorii au fost pregatiti pentru predare ajutata de calculator.

Alte 1.000 de calculatoare vor fi oferite scolilor rurale anul acesta, dar majoritatea nu vor putea fi folosite din cauza lipsei de electricitate.

Costul utilizarii panourilor solare pentru a opera calculatoarele ar costa in jur de 1.000 lire pentru o scoala, prea costisitor pentru multe dintre acestea.

Insa Parth Sarthi Sen Sharma, director al proiectului Educatie pentru Toti afirma ca se vor aduna fonduri pentru aceste proiecte.

In timp ce autoritatile din domeniul invatamantului incearca sa foloseasca energie alternativa, unii sateni care detin pompe solare pentru irigatie incearca sa foloseasca aceasta sursa de energie si in alte scopuri. Pana acum energia solara a fost folosita pentru gatit, incalzirea apei, iluminare.

Gyaneshwar Varma din satul Tikara Patti a cumparat un calculator acum 15 ani pentru a juca carti si sah. Mai tarziu a achizitionat un alt calculator pentru scoala dar nu detin electricitate. Ca si o solutie, acesta a instalat o pompa solara in campusul scolii pentru irigarea fermei. Acum, el doreste sa converteasca energia solara in electricitate AC de 220 volti, si a angajat un mecanic sa creeze un convertor de electricitate in valoare de 124 USD.

Conform Regulamentelor guvernamentale, pompele solare pot fi folosite doar pentru irigatii. Dar satenii si tinerii inventeaza noi metode pentru folosirea energiei solare generand locuri de munca si venituri noi. In statul Uttar Pradesh sunt actualmente 2,7 milioane de fantani folosind motoare diesel si 600,000 electrice. Anul trecut au fost instalate 109 pompe solare si se doreste instalarea a 400 in 2004.Satenii platesc doar un sfert din costul acestora iar restul este finantat de Guvern.

Daca planul lui Gyaneshwar Varma de a folosi pompele solare si pentru operarea calculatoarelor va fi o reusita, atunci va incuraja si alti sateni sa faca la fel, astfel oferindu-le o sursa de energie mai pura si de incredere.

Sursa: www.bbc.co.uk, preluat de SmartNews.