Indonezia: Cutremur de 7,3 grade

De: Marian Andrei / 11.01.2012, 09:45
Indonezia: Cutremur de 7,3 grade
Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 s-a produs azi noapte in largul coastei de vest a insulei indoneziene Sumatra, a anuntat Institutul american american de geofizica USGS.

Cutremurul a avut loc miercuri, la ora locala 2.37 (marti, 20.37, ora Romaniei), la aproximativ 420 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh de pe Insula Sumatra.

Centrul de alerta pentru tsunami din Pacific a anuntat ca amenintarea unui tsunami de mare anvergura este exclusa, dar ca „exista o infima posibilitate ca un tsunami local sa poata atinge coastele situate la mai putin de 100 de kilometri de epicentrul seismului”.

La Banda Aceh, in nordul extrem la Sumatrei, miscarea seismica la nivelul solului a durat 30 de secunde. Locuitorii cuprinsi de panica s-au refugiat spre interiorul insulei, adapostindu-se in moschei sau instaland tabere pe marginea drumurilor, ca masura de precautie.

Cutremurul a fost urmat de doua replici, una cu magnitudinea de 5,4, la o jumatate de ora dupa cutremur, si una cu magnitudinea de 5, la o ora de la prima miscare seismica.

In decembrie 2004, un cutremur cu o magnitudine de 9,3, in largul coastei nordice a Insulei Sumatra, a provocat un tsunami gigantic, in urma caruia s-au inregistrat peste 220.000 de morti in tarile din jurul Oceanului Indian, dintre care aproxiamtiv 168.000 in Indonezia.