Infecțiile comune pot produce diabet de tip 1

Apropo.ro / 06.07.2006, 10:59
Infecțiile comune pot produce diabet de tip 1
Infecțiile banale pot duce la declanșarea diabetului de tip 1 în cazul copiilor și adolescenților, este concluzia unui studiu aparut în Marea Britanie, informeaza BBC News Online. Cercetatorii au analizat datele colectate timp de 25 de ani de la 4.000 de

Infecțiile banale pot duce la declanșarea diabetului de tip 1 în cazul copiilor și adolescenților, este concluzia unui studiu aparut în Marea Britanie, informeaza BBC News Online.

Cercetatorii au analizat datele colectate timp de 25 de ani de la 4.000 de tineri din Yorkshire care sufera de diabet de tip 1.

Echipa de oameni de știința de la universitațile din Leeds și Newcastle a descoperit grupuri formate dintr-un numar neobișnuit de mare de cazuri de diabet de tip 1 printre tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, în anumite locații și în anumite perioade de timp.

Studiul, publicat în Diabetologia, sugereaza o cauza comuna a cazurilor de diabet din interiorul unui grup: infecțiile.

În Marea Britanie exista aproximativ 250.000 de bolnavi de diabet de tip 1, iar numarul cazurilor de diabet în rândul copiilor crește anual cu 3%.

Diabetul apare atunci când corpul este incapabil sa produca insulina pentru a controla nivelul de zahar din sânge. Maladia este de obicei depistata în jurul vârstei de 40 de ani.

Cercetatorii au descoperit în cadrul anumitor grupuri cu 6% sau 7% mai multe cazuri de diabet decât ar fi trebuit sa existe în mod normal. Cazurile de diabet de tip 1 erau întâlnite mai des la femei. Medicii și-au dat seama ca se confrunta cu un tipar tipic condițiilor produse de infecții: condițiile create de mai mulți factori de mediu constanți produc un grup de cazuri într-un singur loc, pe o perioada mai lunga de timp.

Anterior, cercetatorii stabilisera ca infecțiile sunt legate de dezvoltarea diabetului de tip 1 la copiii care sunt sensibili genetic la anumiți factori de declanșare a bolii.

Coordonatorul cercetarilor, profesorul Richard McNally, a declarat ca problema mai trebuie studiata pentru ca nu s-a stabilit exact care sunt infecțiile care provoaca diabet, pentru a se lua masuri de prevenire și informare a populației.

„Faptul ca numarul cazurilor de diabet de tipul I crește anual cu 3% înseamna ca nu numai factorii genetici sunt de vina. Infecțiile comune și factorii de mediu joaca un rol deosebit de important”, este de parere Simon O’Neill, de la organizația Diabetes UK.

Mediafax