Inflatia in zona euro se va mentine peste 2%

Apropo.ro / 28.12.2007, 13:14
Inflatia in zona euro se va mentine peste 2%
Riscurile la adresa dezvoltarii zonei euro se vor amplifica daca evolutiile economice din SUA se dovedesc inferioare celor preconizate in prezent.

Inflatia in zona euro se va mentine, cel mai probabil, peste 2% pe parcursul urmatoarelor luni, inainte de a cobori la un ritm mai lent, a declarat Juergen Stark, membru in consiliul de guvernare al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.

Riscurile la adresa dezvoltarii zonei euro se vor amplifica daca evolutiile economice din SUA se dovedesc inferioare celor preconizate in prezent, a spus Stark intr-un interviu acordat ziarului olandez NRC Handelsblad.

"In ceea ce priveste riscurile la adresa inflatiei ne confruntam cu incertitudini asociate evolutiei preturilor marfurilor, respectiv petrolul sau produsele agricole", a spus el. Stark a aratat ca rata inflatiei se va mentine peste 2% timp de mai multe luni, dar va reveni la niveluri mai scazute pe parcursul anului viitor. "Aceasta ipoteza se bazeaza pe presupunerea ca vom evita o spirala salarii-preturi, intrucat cresterea salariilor alimenteaza rata inflatiei", a adaugat oficialul BCE.