Inflatie de apartamente noi

Apropo.ro / 26.01.2009, 10:38
Inflatie de apartamente noi
In acest an oferta de locuinte noi va fi de zece ori mai mare decat cererea

Investitorii care au achizitionat locuinte in blocurile noi inca din faza de proiect le vor scoate la vanzare si si vor contribui la o crestere spectaculoasa a ofertei de apartamente noi.

"Pentru 2009, oferta este de 14.000 de unitati […]. Cererea estimata este de 1.500 de unitati pe an. Deocamdata e o supraoferta. Vom avea o piata a cumparatorilor. Dezvoltatorii trebuie sa fie mai flexibili", spune Andreea Hamza, senior consultant in cadrul Departamentului rezidential al companiei Colliers.

In ceea ce priveste preturile, Ionut Bordei, seful Departamentului rezidential al CB Richard Ellis-Eurisko, apreciaza ca "acestea sunt artificiale, deoarece nu se fac tranzactii. Putem vorbi despre un pret real atunci cand acesta este pretul de tranzactionare. Pe partea de inchirieri, piata merge, iar nivelul chiriilor este stabil".

Se estimeaza ca pretentiile constructorilor vor scadea, dar scaderea nu va fi uniforma la nivelul intregii tari. Consultantii cred ca preturile ar putea scadea prin reducerea profitului dezvoltatorului, care oficial este in jur de 35%.