ING: Cursul va ajunge la 4,70 lei/euro

Apropo.ro / 22.01.2009, 15:27
ING: Cursul va ajunge la 4,70 lei/euro
Analistii estimeaza ca leul se va devaloriza in continuare si cursul va ajunge la 4,70 lei/euro.

Cursul de referinta publicat azi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este cu 0,29 bani peste rata de ieri, la un nou maxim absolut: 4,3127 lei/euro. Sedinta de azi a fost cea de-a treia consecutiva in care cotatia leului a atins niveluri record de la introducerea monedei unice europene.

Caderea leului va continua in perioada urmatoare, iar Romania are putine sanse sa evite recesiunea in 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din comert, a productiei industriale si a constructiilor, fapt ce poate duce la contractarea cu 3,5% a produsului intern brut (PIB) , iar tinta pentru deficitul bugetar pare nerealista, crede ING.

"Banca centrala ar trebui sa nu ramana imuna la perspectiva economica pesimista si ar trebui sa actioneze mai rapid. Aceasta ar putea insemna o scadere a dobanzii de politica monetara, dar, in acelasi timp o presiune mai mare pe moneda nationala. De aceea, estimam ca euro se va tranzactiona cu 4,70 lei/euro in trimestrele urmatoare si nu excludem ca acest nivel sa fie depasit", scriu economistii ING Bank Romania intr-un raport publicat ieri.