Înghețata se scumpește… la vară!

De: Marian Andrei / 09.04.2012, 15:30
Înghețata se scumpește... la vară!
Prețul înghețatei ar putea să crească și cu 10%, în această vară, ca urmare a crizei înregistrate la nivel global la culturile de vanilie, avertizează experții.

Combinația dintre recolte extrem de proaste în două dintre țările cu tradiție în producerea acestui condiment și golirea stocurilor existente de către oportuniști în căutarea profiturilor au cauzat deja un val de majorări pe piața de profil, se arată într-un articol publicat săptămâna aceasta în The Telegraph.

Madagascarul este principalul producător de vanilie neagră, alături de Indonezia, dar atât India, cât și Mexic, care cultivă cantități importante la nivel mondial, înregistrează de câțiva ani recolte mult mai slabe decât în mod normal.

Prețurile engros s-au mărit cu aproximativ 20% în doar două luni, creștere care va afecta mii de producători de alimente și băuturi, pe cei din parfumerie și industria farmaceutică, dar mai ales producătorii de înghețată, vanilia fiind cel mai scump ingredient al acesteia (este a doua cea mai scumpă mirodenie din lume, după șofran).

Există, totuși, și voci care afirma că, din cauza folosirii pe scară tot mai extinsă a aromelor sintetice, nu vor fi afectați „decât” producătorii bio.