Inmatricularile auto in scadere

Apropo.ro / 15.03.2002, 10:19
Inmatricularile auto in scadere
Înmatricularile de autovehicule din statele Europei de Vest au continuat sa scada și în luna februarie În cele 18 state ale Europei Occidentale, înmatricularile de autovehicule au consemnat, în februarie, o reducere de 1,4%, la 1.061.349 unitați, comparativ cu luna similara a


Înmatricularile de autovehicule din statele Europei de Vest au continuat sa scada și în luna februarie

În cele 18 state ale Europei Occidentale, înmatricularile de autovehicule au consemnat, în februarie, o reducere de 1,4%, la 1.061.349 unitați, comparativ cu luna similara a anului trecut. De asemenea, pe ansamblul primelor doua luni, diminuarea înmatricularilor a fost de 1,3%, la un total de 2.343.344 de unitați.

„Aceste rezultate confirma așteptarile generale pentru o reducere a pieței auto în Europa”, a spus Charles Young, analist la societatea de consultanța JD Power LMC din Londra.

Previziunile specialiștilor estimeaza ca vînzarile auto se vor reduce, în acest an, cu circa 5% fața de anul trecut.

Conform ACEA, producatorii BMW și PSA Peugeot-Citroen și-au majorat vînzarile cu 33% și, respectiv, 6,8%, în timp ce Volkswagen, Fiat și General Motors (Opel) au consemnat reduceri cuprinse între 7% și 18%.

Rezultate pozitive au mai fost înregistrate de Renault, în creștere cu 6,3% și DaimlerChrysler (Mercedes), în urcare cu 8,9% fața de aceeași perioada a anului trecut.

Dintre principalele piețe vest-europene, cele mai afectate de trendul descrescator al vînzarilor au fost Italia, Franța și Spania, unde au fost remarcate scaderi ale înmatricularilor de autovehicule noi. Marea Britanie a fost cea mai dinamica, în perioada menționata, cu o urcare a pieței de 18%, în timp ce în Germania, evoluția vînzarilor a ramas aproximativ aceeași.

Conform unui studiu realizat de World Markets Research Centre, Europa Centrala și de Est este singura piața regionala auto pentru care exista perspective de dezvoltare în anul 2002, în condițiile în care numarul autoturismelor pe cap de locuitor este în continuare extrem de redus comparativ cu media din Europa Occidentala.

În România, în primele doua luni ale anului, vînzarile de autovehicule au crescut cu 21,9%, la 14.265 de unitați, fața de perioada corespunzatoare din 2001. Estimarile pentru acest an, realizate de Asociația Producatorilor și Importatorilor de Autovehicule, indica o creștere a pieței de 15-18%, la 110.000 de unitați.

Sursa: www.mediafax.ro

Tags: