Inovatii IBM pentru Honda

Apropo.ro / 30.07.2002, 13:01
Inovatii IBM pentru Honda
IBM a încheiat un acord cu Honda pentru instalarea la bordul automobilelor a unor computere care sa ajute șoferii, prin comanda vocala, sa gaseasca cea mai apropiata benzinarie sau drumul cel mai scurt catre un anumit restaurant. Sistemul computerizat va fi disponibil pe modelele

IBM a încheiat un acord cu Honda pentru instalarea la bordul automobilelor a unor computere care sa ajute șoferii, prin comanda vocala, sa gaseasca cea mai apropiata benzinarie sau drumul cel mai scurt catre un anumit restaurant.

Sistemul computerizat va fi disponibil pe modelele Accord, pregatite de Honda pentru producție începînd cu anul 2003, dar care vor fi scoase la vînzare în luna septembrie a acestui an. Echipamentele de navigare vor avea integrata o aplicație software pentru recunoașterea vocii, precum și un ecran cu comanda prin atingere.

Computerul de bord va putea fi acționat printr-un buton amplasat pe volan și va raspunde cu informațiile solicitate de șofer cu ajutorul sistemului de sonorizare din autovehicul. Sistemul, bazat de tehnologia ViaVoice dezvoltata de IBM, înțelege diferite accente ale vorbirii și are un vocabular bogat.

„Sistemul nu reține doar cuvinte cheie, așa cum se întîmpla în generațiile anterioare. Este foarte aproape de capacitatea de a susține un dialog natural”, a declarat directorul IBM pentru soluții auto și telematice, Raj Desai.

Mai mulți producatori de autovehicule, printre care și DaimlerChrysler, construiesc de mai multa vreme automobile cu sisteme care pot fi acționate prin comanda vocala și dotate cu diferite alte servicii de comunicații. Cel mai dezvoltat sistem de servicii de telecomunicații, denumit OnStar, se regasește la unele modele produse de General Motors. Compania americana Ford a renunțat în luna iunie la sistemul sau, dezvoltat în urma cu 18 luni.

Sursa: www.mediafax.ro

Tags: