Instalare fara optiunea de boot de pe CD

Apropo.ro / 29.07.2004, 17:48
Instalare fara optiunea de boot de pe CD
Problema: Instalarea Windows 2000 sau XP se realizeaza de pe CD-uri care includ functii de boot. In cazul in care BIOS-ul placii de baza a PC-ului pe care doriti sa instalati un astfel de sistem de operare nu suporta optiunea de boot de pe CD-ROM, puteti porni totusi procedura de setup

Problema: Instalarea Windows 2000 sau XP se realizeaza de pe CD-uri care includ functii de boot. In cazul in care BIOS-ul placii de baza a PC-ului pe care doriti sa instalati un astfel de sistem de operare nu suporta optiunea de boot de pe CD-ROM, puteti porni totusi procedura de setup pe o cale ocolita.

Solutie: In afara de CD-ul de instalare al Windows 2000 sau XP veti mai avea nevoie de o discheta de boot creata in Windows 98 sau ME. Daca nu aveti deja una, aceasta se poate crea foarte simplu pe calea Control Panel, Add/Remove Programs, Windows Setup, Startup Disk. Apoi copiati pe ea si utilitarul SMARTDRV.EXE localizat in directorul WindowsSystem care va va permite sa accelerati ulterior instalarea. Introduceti acum in CD-ROM CD-ul de instalare si in unitatea floppy discheta de boot.

Modificati in BIOS secventa de boot astfel incat calculatorul sa porneasca de pe discheta. La aparitia meniului de boot de pe discheta selectati optiunea care include si suport pentru CD-ROM. Odata ce aveti acces la linia de comanda, cu ajutorul lui FDISK.EXE puteti crea partitii noi, in cazul in care acest lucru este necesar. Daca nu mai este nevoie sa realizati aceasta etapa, atunci introduceti comanda SMARTDRV.EXE de pe discheta de boot. Accesati CD-ROM-ul din linia de comanda si apoi cautati directorul I386. Intrati in acest director cu comanda „cd” si apoi introduceti tastati in linia de comanda winnt.exe pentru a porni procedura de instalare.

Sursa: PC World Romania

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.