Integrarea a adus cel mai mare deficit din istorie

Apropo.ro / 08.02.2008, 12:32
Integrarea a adus cel mai mare deficit din istorie
Deficitul comercial (export-import) a explodat pur si simplu anul trecut, ajungand la aproape 22 de miliarde de euro.

Deficitul comercial (export-import) a explodat pur si simplu anul trecut, ajungand la aproape 22 de miliarde de euro, in crestere cu 45% fata de 2006. Deficitul tinde astfel sa egaleze exporturile, adica o situatie fara precedent: la un euro exportat, Romania va avea curand un euro deficit. In ultimii trei ani, deficitul comercial a scapat practic de sub control, crescand cu ritmuri de peste 40% anual. Astfel, dezechilibrul comercial aproape ca s-a triplat in numai trei ani, de la 7,3 miliarde de euro in 2004 pana la 21,7 miliarde de euro anul trecut.

Datele pe primele 11 luni si estimarile Comisiei Nationale de Prognoza arata ca deficitul s-a apropiat anul trecut de 22 de miliarde de euro, la exporturi de circa 30 de miliarde de euro si importuri de 52 de miliarde de euro.

Mai exact, situatia se traduce astfel: la fiecare euro exportat, Romania a importat marfuri in valoare de un euro si 73 de centi, adica a avut un deficit comercial de 72 de eurocenti.

Este unul dintre cele mai defavorabile raporturi comerciale dintre toate statele Uniunii Europene, Romania fiind depasita doar de trei state: Letonia (unde deficitul la fiecare euro exportat este de 85 de centi, Grecia (1,21 euro deficit la un euro exportat) si Cipru (aproape 4 euro deficit la un euro exportat).