Intel a abandonat proiectul OLPC

De: Mirel Mircea / 07.01.2008, 11:09
Intel a abandonat proiectul OLPC
Intel nu a intreprins nimic pentru sustinerea proiectului OLPC, desi se angajase in momentul in care s-a alaturat Fundatiei OLPC

Intel nu a intreprins nimic pentru sustinerea proiectului OLPC, desi se angajase in acest sens in momentul in care s-a alaturat Fundatiei OLPC, a declarat Nicholas Negroponte, initiatorul proiectului laptopului de 100 de dolari.

"Suntem dezamagiti de faptul ca Intel nu si-a respectat niciuna dintre promisiunile facute atunci cand s-au alaturat Fundatiei. Noi am sperat intr-o evolutie pozitiva, o relatie normala de colaborare, dar care nu s-a materializat niciodata", a declarat Nicholas Negroponte, cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si fondator al OLPC.

Fundatia OLPC are ca scop furnizarea de solutii electronice educationale pentru copiii din tarile sarace si in curs de dezvoltare, pentru a depasi diferentele culturale a caror cauza este tocmai saracia si lipsa de resurse pentru Educatie. Intel s-a alaturat in 2007 board-ului OLPC, anuntand ca va dezvolta un chipset ieftin, care sa includa cipul grafic, care sa poata fi implementat in laptopul XO.

"Singura solutie Intel pentru OLPC ar face laptopul si mai scump, dar si sa consume mai multa energie decat varianta actuala", a declarat Nicholas Negroponte. Deocamdata insa, singura arhitectura care corespunde proiectului OLPC ca performanta si cost ramane cea dezvoltata de Advanced Micro Devices (AMD), principalul rival al Intel.

Intel a anuntat ca a parasit proiectul OLPC din cauza unor "divergente de opinie ireconciliabile" cu membrii boardului Fundatiei. "Intel continua sa blocheze proiectul OLPC in regiunile unde exista interes pentru achizitia laptopului XO, precum Uruguay sau Peru, in zone care nu s-au decis asupra arhitecturii alese, precum Brazilia sau Nigeria, dar chiar si in tari mici precum Mongolia", a afirmat Nicholas Negroponte.

Intel a lansat la scurt timp dupa anuntarea OLPC proiectul Classmate, un laptop bazat pe arhitectura Intel si software Microsoft, care de la inceput a fost menit sa concureze XO, un proiect comercial, sau "for-profit". Laptopul OLPC nu este insa un PC facut pentru profit, ci este oferit de o Fundatie non-profit si include numeroase inovatii. "Este un proiect educational, nu un proiect de laptop", a definit Nicholas Negroponte efortul sau. Classmate al Intel costa mai mult decat dublu si in acelasi timp este conditionat de aplicatiile proprietare ale celui mai mare producator de software din lume. OLPC XO este realizat pe arhitectura AMD si vine cu o platforma software si aplicatii open-source.

"Asa cum am afirmat si in trecut, noi vedem in laptop oportunitatea de a ajuta copiii, iar Intel vede oportunitatea de a face o afacere", a subliniat Nicholas Negroponte.

Fondatorul OLPC va avea o prezentare oficiala la Consumer Electronics Show in Las Vegas in cursul acestei saptamani. Probabil multe dintre intrebarile legate de viitorul OLPC isi vor gasi raspunsul cu aceasta ocazie.