Intel livreaza Pentium 4 la 2.2 GHz

Apropo.ro / 08.01.2002, 22:30
Intel livreaza Pentium 4 la 2.2 GHz
Intel Corporation a lansat cel mai performant procesor Pentium 4, care ruleaza la 2.2 GHz sau 2,2 miliarde de cicluri pe secunda. Noul procesor este construit folosind cele mai avansate tehnologii de producție Intel și stabilește un etalon pentru o noua clasa de


Intel Corporation a lansat cel mai performant procesor Pentium 4, care ruleaza la 2.2 GHz sau 2,2 miliarde de cicluri pe secunda.

Noul procesor este construit folosind cele mai avansate tehnologii de producție Intel și stabilește un etalon pentru o noua clasa de PC-uri de înalta performanța, folosite atît pentru crearea și editarea pieselor muzicale, fotografiilor și imaginilor video digitale, aplicații din ce în ce mai populare astazi, cît și pentru cele mai recente aplicații folosite la birou.

Sistemele pe baza procesorului Pentium 4 la 2.2 GHz sînt disponibile în acest moment pe piața la cei mai mari producatori de PC-uri din întreaga lume.

Atingerea pragului de 2.2 GHz survine într-un moment în care aproape 450 milioane de utilizatori folosesc PC-uri care ruleaza la viteze de 700 MHz sau mai mici. Aceste PC-uri reprezentau ultima realizare tehnologica în urma cu doi sau patru ani, înainte însa de revoluția marcata de MP3 playere sau de apariția unor fenomene precum jocurile online, DVD-urile sau video streaming-ul pe Internet.

Cele mai recente informații furnizate de InfoTrends Research Group, Inc. arata ca 33% dintre reședințele conectate online dețin o camera digitala.

„Aplicațiile media digitale fac din ce în ce mai mult parte din viața oamenilor iar tehnologiile care stau la baza procesorului Pentium 4 la 2.2 GHz fac aceasta experiența cu atît mai interesanta”, a spus Louis Burns, vicepreședinte și director general al Intel Desktop Platforms Group.

„Sezonul sarbatorilor a adus o creștere a vânzarilor de camere digitale pe care utilizatorii individuali le folosesc pentru a înregistra și împartași cu cei dragi cele mai frumoase din viața lor.

Cu ajutorul unor PC-uri de înalta performanța, cum sînt sistemele bazate pe procesorul Pentium 4, utilizatorii se por bucura de cea mai buna experiența în acest domeniu”.

Noul procesor Pentium 4 este construit cu ajutorul celei mai avansate tehnologii de producție din industria semiconductoarelor și anume tehnologia de fabricație pe 0.13 microni a Intel, care folosește conexiuni de cupru de înalta eficiența.

Folosind aceasta tehnologie, Intel a fost capabil sa mareasca memoria de tip L2 cache, reducînd în același timp dimensiunile procesorului cu peste 30%.

Cu tehnologia de producție a Intel pe 0.13 microni este posibila construirea unor circuite extrem de mici, care permit plasarea a 55 de milioane de tranzistori pe același cip. Trebuie spus ca ar fi nevoie de aproape 1000 de astfel de structuri, dispuse în paralel, pentru a egala grosimea firului de par.

Tehnologia de producție pe 0.13 microni a Intel presupune utilizarea pe scara larga a tranzistorilor de 60 nanometri, cei mai mici și mai rapizi tranzistori din lume. Acești tranzistori stau la baza celor mai performante microprocesoare din industrie.

Procesorul Pentium 4 la 2.2 GHz este cel mai performant procesor din lume pentru sistemele desktop conform standardelor SPEC CPU* 2000, folosind Microsoft* Windows* XP. Potrivit SPECint*_base2000, procesorul Pentium 4 la 2.2 GHz a înregistrat cel mai înalt punctaj pentru procesoare desktop optimizate pentru Windows XP, anume de 771 de puncte.

În plus, Pentium 4 la 2.2 GHz a înregistrat un scor de 766 de puncte folosind benchmark-ul SPECfp*_base2000. Intel a anunțat, de asemenea, ca cipsetul sau Intel 845 ofera acum suport pentru memorie DDR, furnizînd astfel industriei o soluție care ofera atît fiabilitate cît și interoperabilitatea memoriei.

Cu cipseturile sale 845 și 850, Intel ofera procesoare Pentium 4 pentru toate segmentele mainstream și cele de procesare de înalta performanța, cu o gama completa de platforme care suporta cele mai importante tipuri de memorie. Cipsetul 845 ofera suport pentru memorie SDRAM înca din momentul în care a fost lansat, în august 2001.

Noile produse Intel Desktop Board, D845PT și D845BG, ofera suport pentru cipsetul 845 și memorie DDR și se livreaza pe piața înca din decembrie 2001. Intel a anunțat, de asemenea, doua noi produse D850MVSE și D845BGSE care suporta pâna la 5 porturi USB.

Conexiunile de banda larga disponibile prin intermediul portului Hi-Speed USB 2.0 beneficiaza de puterea mai mare de procesare a procesorului Intel Pentium 4. Cele doua placi au fost lansate înainte de introducerea cipseturilor cu porturi USB 2.0 integrate, care va avea loc spre sfârșitul acestui an.

Procesorul Pentium 4 la 2.2 GHz, cu 512KB de memorie L2 cache, este acum disponibil la un preț de 562 dolari, pentru cantitați de 1.000 de unitați.

Procesorul Pentium 4 „A” la 2.0 GHz cu memorie L2 cache de 512KB („A” semnifica versiunea pe 0.13 microni) are un preț de 364 dolari. Intel ofera, de asemenea, distribuitorilor și producatorilor de sisteme din întreaga lume versiuni boxed ale procesoarelor Pentium 4 cu frecvențe de pâna la 2.2 GHz. Cipsetul Intel 845 se vinde la un preț de 39 dolari pentru cantitați de 1,000 bucați.

Sursa: Mediafax