Intel va dezvolta chip-uri mai rapide

Apropo.ro / 26.11.2001, 23:02
Intel va dezvolta chip-uri mai rapide
Software: Soft pirat capturat in SUA Hardware: Nintendo lanseaza GameCube Tips & tricks: Ce faci daca ai un virus? La finele saptamanii trecute, Intel Corp. a anuntat lansarea a doua noi tehnologii, care vor permite minusculelor tranzistoare din interiorul

  • Software: Soft pirat capturat in SUA
  • Hardware: Nintendo lanseaza GameCube
  • Tips & tricks: Ce faci daca ai un virus?


    La finele saptamanii trecute, Intel Corp. a anuntat lansarea a doua noi tehnologii, care vor permite minusculelor tranzistoare din interiorul microprocesoarelor sa ruleze mai rapid, cu un consum redus de energie si un grad marit de eficienta.

    Noile produse vin in completarea celor mai recente descoperiri in crearea de tranzistoare minuscule, care sa devina baza viitoarelor sisteme informationale, acestea fiind capabile sa-si schimbe starea de bilioane de ori pe secunda.

    Pe masura ce schimbarile de stare devin din ce in ce mai frecvente, acestea utilizeaza mai multa energie si degaja mai multa caldura. In lipsa unor verificari periodice, aceasta poate duce la scaderea duratei de viata a bateriilor si supraincalzirea calculatorelor.

    Cercetatorii Intel vor prezenta cele doua tehnologii cu ocazia evenimentului International Electron Device Meeting, care va avea loc in Washington, la data de 3 decembrie a.c.

    Se pare ca pe masura ce tranzistoarele devin tot mai minuscule, curentul electric se scurge din interiorul componentelor sale microscopice. Iar acest lucru inseamna ca este nevoie de mai multa putere pentru a permite functionarea acestora.

    O solutie ar putea fi crearea tranzistoarelor intr-un strat subtire de silicon deasupra unui strat integrat de izolator. Tranzistoarele astfel create au o scurgere de 100 de ori mai mica decat solutiile actuale, afirma Gerald Marcyk, director Components Research Lab. din cadrul companiei Intel.

    O alta solutie implica utilizarea unui nou material – high k gate dieletric – care inlocuieste dioxidul de silicon dintre gate si zona activa a unui tranzistor. Noul material reduce scurgerea cu peste 10 000 de ori.

    La inceputul acestui an, Intel a lansat tranzistoare cu o latime de doar 20 de nanometri. (Un nanometru este aproximativ de 10 000 de ori mai ingust decat firul de par uman.)

    Actualul Pentium 4 contine 42 de milioane de tranzistoare, fiecare in jur de 180 de nanometri. In decursul urmatorilor ani, se estimeaza ca numarul tranzistoarelor dintr-un microprocesor va fi de ordinul miliardelor.

    Din pacate, prea putini consumatori vor fi interesati daca nota de plata pentru curentul electric va fi extrem de ridicata.

    Noua tehnologie va fi incorporata liniei de produse a companiei Intel la inceputul anului 2005