Internet pentru nevazatori

Apropo.ro / 20.04.2005, 17:05
Internet pentru nevazatori
Un proiect doreste sa imbunatateasca accesul persoanelor nevazatoare la Internet. Cercetatorii de la Universitatea Queen din Belfast, doresc sa dezvolte metode care sa ghideze persoanele nevazatoare si cu probleme de vedere pe Web, ca parte a initiativei "Enabled". UE a oferit

Un proiect doreste sa imbunatateasca accesul persoanelor nevazatoare la Internet. Cercetatorii de la Universitatea Queen din Belfast, doresc sa dezvolte metode care sa ghideze persoanele nevazatoare si cu probleme de vedere pe Web, ca parte a initiativei „Enabled”.

UE a oferit finantare in valoare de 3.8 milioane de euro pentru acest proiect.

Profesorul Alan Marshall afirma ca grupuri de nevazatori vor ajuta echipa de cercetare in testarile din Irlanda de Nord.

Conform Alan Marshall, cercetatori de la centrul „Virtual Engineering Centre”, alaturi de centrul „Sonic Arts Research Centre” vor coopera in acest proiect.

Alaturi de scheme ce implica ecrane si optiuni audio, exista de asemenea potential si pentru folosirea dispozitivelor mobile ca si ghiduri audio.

Daca ar fi incluse dispozitive in locuri publice, ar putea anunta pozitia magazinelor de exemplu. Ar putea functiona ca si harti pentru a ghida nevazatorii in locuri necunoscute.

„Internetul are un impact imens in viata persoanelor. Exista posibilitatea interactiunilor dintre prieteni si familii, si pot fi oferite servicii cum ar fi cumparaturile online, plata facturilor si invatamantul la distanta. Totusi, persoanele nevazatoare sau cu probleme de vedere nu pot folosi eficient aceste servicii.” a adugat Alan Marshall.

Testarile vor fi efectuate in Belfast, in conjunctie cu „Blind Centre for Northern Ireland” si „Royal National Institute of the Blind”.

Liderul de proiect este Universitatea Queen fiind ajutata de alte 13 universitati si organizatii din Europa, inclusiv BT si Siemens.

Sursa: www.bbc.co.uk, preluat de SmartNews.