Interviu cu Ineffable, trupa care va cânta în deschiderea lui Al di Meola la Arenele Romane

De: ApropoTV.ro / 20.09.2023, 11:58
Interviu cu Ineffable, trupa care va cânta în deschiderea lui Al di Meola la Arenele Romane

În data de 27 septembrie 2023, Asociația culturală Forfun organizează la Arenele Romane din București o seară de concerte jazz, avându-l ca invitat special pe celebrul chitarist Al Di Meola.

În deschiderea va urca pe scenă trupa Ineffable din Miercurea Ciuc.

Pentru a afla mai multe detalii am stat de vorbă cu managerul trupei, Bodó István, precum și cu membrii acesteia.

 

Reporter: Când s-a format trupa Ineffable și care este componeța acesteia?

Regián Réka-Kata (voce, flaut): Trupa Ineffable s-a format in anul 2017. Membrii trupei sunt:  Regián Réka-Kata (voce, flaut), Pál Zsigmond (pian, keys), Szereceán Tihamér (bass, bass synth), Szereceán Osszián (tobe).

 

Reporter: Câte albume aveți?

Regián Réka-Kata (voce, flaut): Până în prezent, trupa Ineffable a lansat două albume: „NEON” (2019) și „NEW DIMENSION” (2021).

 

Reporter:  Ce gen de muzică abordați și de unde vine denumirea trupei?

Szereceán Tihamér (bass): Abordăm o gamă variată de genuri muzicale, inclusiv R&B, jazz, electronic și pop. Cuvântul „Ineffable” este un termen din limba engleză care se traduce în limba română ca „de neexprimat” sau „inexprimabil”. Deci, numele trupei, „Ineffable,” se referă la senzațiile și emoțiile pe care muzica noastră le provoacă și care nu pot fi exprimate în cuvinte.

 

Reporter:  Ce înseamnă trupă de jazz „multidimensională”?

Szereceán Tihamér (bass): O trupă „multidimensională” înseamnă că trupa abordează diverse stiluri muzicale și îmbină elemente din mai multe genuri muzicale diferite, creând astfel o experiență muzicală bogată și complexă.

 

Reporter:  Câte stiluri abordați?

Pál Zsigmond (pian, keys): Ineffable explorează o gamă variată de stiluri muzicale. De exemplu, pe viitorul nostru al treilea album vom avea piese diverse bazate pe preferințele noastre individuale. În trecut, ne-am concentrat pe genuri precum R&B, jazzy și new soul, dar noul nostru material este mult mai îndreptat spre pop. Dorim să continuăm să experimentăm și să explorăm noi direcții muzicale. Suntem bucuroși că avem un portofoliu atât de divers și că nu suntem limitați la un singur gen muzical. De asemenea, considerăm că este util să ne încercăm în diverse stiluri muzicale.

 

Reporter:  Cum inserați hip-hop în jazz?

Szereceán Osszián (tobe): Suntem deschişi la multe stiluri, fiecare dintre noi vine din altă lume muzicală de la metal până la muzica clasică. Am zis să nu ignorăm acest lucru şi să facem ceva mai unic. Asa am adăugat şi elemente de hip-hop şi rap în piesele noastre.

 

Reporter:  Ce artiști de hip-hop vă influențează?

Szereceán Osszián (tobe): Mac Miller, Bruno Mars, Nicki Minaj, Snarky Puppy, Dirty Loops, mai avem Hiatus Kaiyote care e mai jazzish şi aş mai putea continua rândul. Sunt foarte multe artişti care ne influenţează în multe genuri de muzică.

 

Reporter:  Ați participat la multe festivaluri?

Regián Réka-Kata  (voce, flaut): Am participat la multe festivaluri: Festivalul de Jazz Miercurea Ciuc (2019) JazzTM (2019 – Timișoara), Jazz In The Park (2021 – Cluj Napoca) TIFF (2021 – Cluj Napoca) MMB Showcase (2021 – București)  Showcase Festival (2021 – Macedonia, Skopje) Unscene Festival (2021), Paloznaki Jazz Piknik (2022 – Paloznak, Ungaria), Jazz and Wine Festival (2022 – Debrecen, Ungaria), MÜPA Jazz Showcase (2023 – Budapesta, Ungaria) International Jazz Festival In Uzbekistan (2023 – Tashkent),  ZamJam (2023 – Zamardi, Ungaria).

 

Reporter: Ați cântat în concert alături de Bill Lawrence iar acum cântați în deschiderea concertului lui Al din Meola. Cum ați reușit să ajungeți aici?

Bodo István (manager): Practic este o strategie a noastră, de a avea concerte cu și înainte de nume de prestigiu internațional. După ce tot am încercat să discut cu organizatorii de concerte pentru a le obține concerte de deschidere fără success, am decis să organizam noi (Asociația Forfun) concerte, și cumva noi stabilim anumite detalii. Amândouă concertele au fost organizate aproximativ doi ani. Normal că a contat foarte mult relația mea mai veche cu acești doi artiști… Cu Bill Laurance am început discuția în 2016 pentru a organiza un concert pentru el în București, acela nu a ieșit, dar în 2022 am reușit să avem un concert cu el în Miercurea Ciuc, unde a urcat pe scenă împreună cu trupa INEFFABLE. A fost o experiență unică, mai ales că au interpretat piese compuse și de Bill Laurance, și de Ineffable, și cumva este de necrezut, că piesele compuse de acesti tineri într-o cabană de la poalele Harghitei, au fost studiate, analizate de Bill Laurance la studioul lui din Londra… Foarte romantic 😊. Mai mult, am primit acordul pentru a face un road movie cu el, un filmuleț foarte simpatic de la preluarea lui de pe aeroport, până în concert cu toate emoțiile foarte bine captate:

 

Cu Al Di Meola am lucrat în tinerețe ca stage hand la două concerte, am mai avut o discuție cu el despre a colabora la un album la o trupă locală, al cărei manager eram în 2011. Atunci nu am reușit să colaboram, dar iată acum am reușit, și mai ales este o satisfacție mare, ca a aceptat ca INEFFABLE să dechidă concertul lor. Este un moment zic eu istoric, fiindcă în afara faptului că se întalnește o trupă micuță din Mierciurea Ciuc cu marele Al Di Meola pe o scenă, cumva se întâlnesc și două perceptii despre jazz, lumi total diferite muzical, dar care au la bază aceleași valori, radacini. Foarte interesant o să fie…
În afara de ei, am avut concert cu Barabas Lorinc, și A.G.Weinberger.