Interzicerea casatoriilor gay, considerata anticonstituționala

Apropo.ro / 16.03.2005, 13:24
Interzicerea casatoriilor gay, considerata anticonstituționala
Un judecator din San Francisco a decis, luni, ca legea votata de statul California prin care se interzice casatoria între persoane de același sex este anticonstituționala, transmite AFP, citînd surse juridice. Judecatorul Richard Kramer a apreciat ca legea californiana care


Un judecator din San Francisco a decis, luni, ca legea votata de statul California prin care se interzice casatoria între persoane de același sex este anticonstituționala, transmite AFP, citînd surse juridice.

Judecatorul Richard Kramer a apreciat ca legea californiana care limiteaza casatoria la uniunea dintre un barbat și o femeie încalca dreptul constituțional la egalitate al tuturor cetațenilor, fiind discriminatorie fața de homosexuali.

„Acest tribunal hotaraște ca definiția tradiționala a casatoriei în California, care limiteaza casatoria la uniunea dintre un barbat și o femeie, nu reprezinta o baza raționala suficienta pentru a justifica interzicerea casatoriilor între persoane de același sex”, se arata în decizia semnata de judecatorul Kramer. „Pe scurt, casatoriile între persoane de același sex nu pot fi interzise doar pentru ca statul California a facut acest lucru în trecut”, a adaugat judecatorul.

„Partizanii casatoriei heterosexuale nu au reușit sa aduca o explicație plauzibila pentru un tratament atît de discriminatoriu”, a adaugat judecatorul, a carui decizie a fost aplaudata de militanții homosexuali prezenți.

„Decizia de astazi este o victorie istorica”, a declarat Jenny Pizer, consilier principal al grupului Lambda Legal de protecție a drepturilor homosexualilor. „Tribunalul a recunoscut ca legea actuala discrimineaza cuplurile de același sex. Judecatorul a recunoscut ca aceste cupluri au aceleași drepturi ca celelalte”, a adaugat aceasta.

Judecatorul californian a început în decembrie reexaminarea legii californiene privind casatoria, la cererea primarului democrat al orașului San Francisco, Gavin Newsom. Acesta a autorizat celebrarea a cîteva mii de casatorii între persoane de același sex la începutului anului trecut, care au fost ulterior anulate de Curtea Suprema locala pe motiv ca primarul și-a depașit atribuțiile.

Cea mai înalta instanța juridica a statului California nu s-a pronunțat înca în privința constituționalitații legii ce interzice casatoria persoanelor de același sex. Subiectul a creat o dezbatere care a divizat America, opozanții legalizarii casatoriei între homosexuali fiind în principal conservatorii și grupurile religioase. La alegerile din 2 noiembrie anul trecut, electorii din 11 state s-au pronunțat prin referendum împotriva casatoriei între persoane de același sex.

Mediafax