Întîmplarea

De: Mioara Tronaru / 09.06.2008, 00:00
Întîmplarea
Venit de nu se ştie unde, un fenomen loveşte fără discernămînt şi fără nici un semn prevestitor. În cîteva minute, zeci, sute de oameni mor în împrejurări stranii, terifiante, fără nici un fel de motiv.

Ce poate provoca o astfel de bulversare radicală şi rapidă a comportamentului uman? E o nouă formă de atac terorist, un experiment scăpat de sub control, o armă toxică diabolică, un virus? Şi cum se transmite? Pentru Elliot Moore, profesor la un liceu din Philadelphia, ceea ce contează în primul rînd este să fugă din faţa acestui fenomen pe cît de misterios pe atît de mortal. Împreună cu soţia sa, Alma, cu un prieten, profesor de matematică, şi fiica lui de opt ani. Dar foarte repede, devine evident faptul că nu există scăpare nicăieri. Nu există nici un mijloc de a te feri din calea acestui ucigaş invizibil şi implacabil. Pentru a avea o şansă de scăpare, Elliot şi ai săi trebuie să înţeleagă cu orice preţ ce se întîmplă.

Plimbîndu-se prin înverzitul New Jersey, lui M. Night Shyamalan i-a venit ideea filmului: ”Era o zi magnifică, iar copacii încadrau drumul. Şi, brusc, m-am întrebat ce s-ar întîmpla dacă natura s-ar întoarce împotriva noastră. Imediat, am vizualizat toată povestea, personajele s-au impus de la sine”. Prima versiune a scenariului era atît de intensă încît Twentieth Century Fox, care a citit proiectul, i-a sugerat regizorului să meargă mai departe, tratînd subiectul ca un filam interzis celor sub 18 ani, forţînd extremele tensiunii şi terorii. M. Night Shyamalan a fost surprins de această sugestie, dar şi încîntat să-şi lase imaginaţia să zburde: ” În final, asta a fost cea mai bună modalitate de a trata acest subiect, pentru că la bază este o poveste despre tabuuri”. Producătorul Barry Mendel comentează: ”Ideea a fost să ducem mai departe ceea ce numim . Fox ne-a spus să ne suflecăm mînecile şi să mergem pînă la capăt!”. Sam Mercer, tot producător, adaugă: ” duce la un nivel superior multe din elementele supranaturale şi emoţionale proprii filmelor lui Shyamalan. Iar pelicula pune o problemă care ne înspăimîntă: oare, noi, oamenii, nu am mers cumva prea departe?…”.

Premiera 13 iunie
TO: The Happening. Producţie SUA, 2008.
R: M. Night Shyamalan. Cu: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo, Spencer Breslin, Alan Ruck, Betty Buckley, Robert Bailey Jr., Frank Collison, Victoria Clark. Distribuit de Odeon Cineplex.
Avanpremiera joi, 12.06, Hollywood Multiplex, ora 21.45