Întoarcere la Brideshead

De: Mioara Tronaru / 17.11.2008, 00:00
Întoarcere la Brideshead
Marea Britanie, înaintea celui de-al do­ilea război mondial. Sebastian Fly­te face cunoştinţă cu Charles Ryder, la Universitatea Oxford. Dar imediat, Sebastian cade pradă alcoolului, iar Charles încearcă să-l ajute făcîndu-i cu­­noştinţă cu strania sa familie, în par­ticular cu enigmatica sa soră Julia.

Romanul ”Brideshead Revisited” al lui Evelyn Waugh a fost deja adaptat pen­tru televiziune într-o miniserie de 11 episoade în 1981. Jeremy Irons in­terpreta aici rolul principal. Mini­se­ria a fost un succes, Irons fiind nomi­na­li­zat la BAFTA pentru prestaţia sa în ro­lul Charles Ryder, iar partenerul său de platou, Anthony Andrews (Se­bas­tian Flyte), a fost cel care a cîş­tigat pre­miul, apoi Globul de aur pen­tru acelaşi rol. Mai mult, ”Brideshead Re­visited” a primit Globul de aur pen­tru cea mai bună serie TV.

Această nouă ecranizare a cărţii a fost una cu peripeţii. Fanii cărţii lui Evelyn Waugh n-au fost mulţumiţi în mo­men­tul în care au aflat sinopsisul fil­mului, căci pro­ducătorii au re­tra­sat legătu­ri­le dintre cele trei perso­na­je princi­pa­le. Pentru asta, au avut ne­voie de a­cor­dul familiei autorului, şi-au jus­ti­fi­cat schimbările spunînd că pe­licula nu are decît două ore şi au centrat in­triga pe ceea ce constituie inima cărţii.

Premiera: 21 noiembrie
TO: Brideshead Revisited.
Producţie Marea Britanie, 2008. R: Julian Jarrold.
Cu: Hayley Atwell, Ben Whishaw, Emma Thompson, Greta Scacchi.
Distribuit de Odeon Cineplex. Avanpremiera: joi, 20.11, la Hollywood Multiplex, ora 21.15