Întoarcerea fiului risipitor

Apropo.ro / 19.11.2007, 00:00
Întoarcerea fiului risipitor
În secolul XXI, cînd viaţa se desfăşoară cu o viteză uluitoare şi toată lumea este prinsă ca într-un vîrtej de dorinţa de a acumula bunuri, de ascensiune socială şi de afirmare personală, există oameni care au ales să mizeze totul pe lu­cruri care nu se văd: suflet, mîn­tu­ire, relaţia cu Dumnezeu.

Pentru ediţia din 25 noiembrie a emisiunii “Te vezi la Ştirile PRO TV”, Cris­ti­an Tabără i-a cunoscut pe acei oameni, care, aparent, au întors spatele lumii şi s-au retras în inima munţilor – călugării de la schiturile Iezer, Pahomie şi Pătrunsa. Departe de a fi mizantropi sau neadaptaţi, călugării din schiturile izolate din Vîlcea caută, în oazele de linişte şi spiritualitate din mă­năs­tiri, ceea ce-şi doreşte orice om, oriunde s-ar afla: împlinirea personală. Iar dacă pentru unii aceasta înseamnă conturi pline, proprietăţi şi un loc cît mai sus pe scara socială, pentru călugări, îm­pli­nirea înseamnă regăsirea sinelui, “întoarcerea acasă a fiului risipitor”.

La schitul Iezer, care este atestat încă din secolul al XIV-lea, Cristian Tabără a întîlnit o obşte de maici foarte tinere, cu poveşti impresionante, care au dificila misiune de a duce mai departe o tradiţie monahală cu o vechime de şapte secole. La schitul Pahomie, atestat din secolul al XVI-lea, Cristian Tabără i-a întîlnit pe părinţii Constantin şi Damaschin. În viziunea lor, viaţa monahală nu este una uşoară, căci presupune o luptă zilnică – o confruntare teribilă cu gîndurile care urîţesc sufletul. În realitate, spun călugării, nici unul dintre ei, nici măcar pustnicii, nu a întors spatele lumii. Căci, în timp ce în oraşe oamenii se zbat cu proble­mele cotidiene, în mănăstiri există întotdeauna o lumînare aprinsă şi un călugăr îngenuncheat pentru durerea fiecăruia dintre ei.