Intreaba praful / Ask the Dust (2006)

Apropo.ro / 20.04.2006, 17:29
Intreaba praful / Ask the Dust (2006)
Castigatorul premiului Oscar, Robert Towne (Cartierul chinezesc/ Chinatown si Tequila Sunrise) scrie si regizeaza Intreaba praful/ Ask the dust, un film inundat in lumina brutala a deprimantului cer din Los Angeles. Avand la baza capodopera celebrului romancier John Fante,

Castigatorul premiului Oscar, Robert Towne (Cartierul chinezesc/ Chinatown si Tequila Sunrise) scrie si regizeaza Intreaba praful/ Ask the dust, un film inundat in lumina brutala a deprimantului cer din Los Angeles.

Avand la baza capodopera celebrului romancier John Fante, interpretarea pe care Robert Towne o da romanului Depression Era pune accent pe aducerea in prim plan a unui oras exotic si vulgar, stralucitor si exhibitionist, un loc al caldurii insuportabile si prafului.

Cu palmieri importati din Egipt si oameni de pretutindeni veniti in cautarea sanatatii si bunastarii, faimei si norocului, Los Angeles este intruchiparea orasului in care toate visurile ar trebui sa devina realitate.

Pentru Towne Ask The Dust reprezinta intruchiparea a 30 de ani de munca in serviciul dragostei. Dupa ce a descoperit romanul Ask The Dust, in timp ce cauta scenariul pentru Cartierul chinezesc/ Chinatown, film care i-a adus si Oscarul pentru ,,Cel mai bun scenariu original”, Towne a devenit foarte bun prieten cu John Fante. Amicitia celor doi a tinut pana la trecerea in nefiinta a reputatului romancier.

Un actor care imprima un incredibil magnetism peliculei, Colin Farrell afirma ca ,,Ask The Dust vorbeste despre gasirea locului fiecaruia dintre noi, undeva in lumea asta. Totul se reduce la pasiune, pentru ca nu este de ajuns sa visezi la ce-ti doresti. Trebuie sa pleci in cautarea dorintei tale.”

Acea pasiune pentru viata este exemplificata initial prin repulsia (si mai tarziu atractia) dintre Arturo si Camilla, o barmanita mexicanca hotarata sa se marite conform visului american.

,,Arturo si Camilla sunt doua fiinte foarte asemanatoare”, spune Farrell. Ambii sunt disperati sa-si gaseasca atat multumirea interioara, cat si sa reflecte in exterior o imagine placuta.”

Salma Hayek, care o interpreteaza pe Camilla, este de parere ca Fante i-a plasat pe Arturo si Camilla in centrul unei scindari politice si sociale foarte dificile.

,,Viata era foarte grea in anii Â’30 pentru oamenii ca Arturo si Camilla. Tot ceea ce el isi doreste este ca o blonda cu ochi albastri, din California, sa-i cada in brate. Tot ceea ce ea isi doreste este sa se marite cu un american bogat, cat sa se poata bucura copiii ei de toate sansele pe care ea nu le-a avut. Arturo si Camilla nu-si gasesc locul in acest peisaj idilic, iar in momentul in care se intalnesc atractia dintre ei scapa de sub control.”

Distribuit în România de: MediaPro Film Distribution

Tags: