Inundații în Europa: morți, dispăruți, evacuări ale populației

De: Marian Andrei / 03.06.2013, 11:30
Patru persoane au murit, cel puțin opt au fost date dispărute, iar sute de persoane au fost evacuate în urma unor inundații și alunecări de teren provocate de ploi diluviene în mai multe țări din Europa.

Sute de drumuri și căi ferate au fost blocate în Germania, Austria și Cehia, iar starea de urgență a fost decretată duminică seara în aproape toate regiunile din Boemia, partea de vest a Cehiei, dar și în Germania. Opt stații de metrou au fost închise duminică după-amiaza, iar un spital a fost evacuat în Cehia.

Austria, Germania și Cehia au trimis unități de armată pentru a contribui la operațiuni de salvare, în urma unor precipitații-record în anumite regiuni.

În Cehia, precipitațiile au cauzat moartea a trei persoane, alte patru fiind dispărute.

În Boemia, unde starea de alertă era în vigoare în aproximativ 50 de localități, aproximativ 1.800 de persoane au fost evacuate din satul Stechovice.

Cel puțin 23 de căi ferate și aproximativ 100 de drumuri au fost blocate duminică, potrivit autorităților locale.

În Praga, a fost evacuat un spital, iar elevii au fost îndrumați să rămână azi acasă.

În Austria, o persoană a murit, iar două au fost date dispărute în urma unor alunecări de teren, iar alte peste 300 de persoane au fost evacuate, potrivit autorităților. Autoritățile au decretat stare de alertă în cea mai mare parte a provinciilor occidentale, iar traficul feroviar a fost întrerupt în multe zone. Numeroase drumuri naționale, dar și o parte a autostrăzii spre Elveția, au fost închise circulației.

În Germania, ploile torențiale au provocat revărsarea a numeroase cursuri de apă iar autoritățile au declarat stare de urgență în mai multe regiuni.

În Elveția autoritățile erau în alertă încă de sâmbătă, din cauza creșterii nivelului apelor, însă situația era stabilizată duminică. Autoritățile au avertizat că există, totuși, riscul unor alunecări de teren în zilele următoare.