Inundațiile au produs pagube în 11 județe

Apropo.ro / 30.07.2004, 13:07
Inundațiile au produs pagube în 11 județe
Aproximativ doua mii de case și anexe gospodarești, drumuri, cai ferate, rețele electrice și de telefonie, obiective socio-economice, precum și mari suprafețe de terenuri din 11 județe ale țarii au fost afectate de inundațiile produse


Aproximativ doua mii de case și anexe gospodarești, drumuri, cai ferate, rețele electrice și de telefonie, obiective socio-economice, precum și mari suprafețe de terenuri din 11 județe ale țarii au fost afectate de inundațiile produse începînd de miercuri dimineața.

Potrivit unui comunicat al Ministerulu Mediului și Gospodaririi Apelor, în județul Argeș, pe fondul puternicelor averse de ploaie, care au depașit în multe localitați 50 l/mp ( la Bradet chiar 146 l/mp), au ieșit din matca mai multe rîuri, au avut loc scurgeri de apa de pe versanți și alunecari de teren care au afectat localitațile Curtea de Argeș, Albești de Muscel, Aninoasa, Baiculești, Bailești, Baalilești, Berevoiești, Braduleț, Mușetești, Nucșoara, Vladești, precum și 17 sate. Ca urmare, au fost inundate 207 case și anexe gospodarești, 48 de subsoluri.

De asemenea, au fost izolate de ape 1.300 de persoane, respectiv , respectiv 365 de gospodarii din satele Tutana, Mușatești, Gruiu, Nucșoara și din catunul Rotarești).

Au mai fost afectate 36 de poduri și podețe, 52,4 kilometri de drumuri comunale și județene, doua terenuri de sport, doua autoturisme, o conducta de alimentare cu apa, șase fîntîni au fost colmatate, iar parcarea unui complex comercial s-a prabușit. De asemenea, apele au acoperit 497 de hectare de terenuri agricole.

În județul Bacau, din cauza ploilor abundente ( la Pasul Uzului 104 l/mp), a revarsarii rîului Trotuș și afluenților acestuia, precum și a scurgerilor de apa de pe versanți, au fost afectate puternic de inundații localitațile Agaș, Asau, Brusturoasa, Comanești, Darmanești, Ghimeș, Faget, Palanca, Straja, Tg. Ocna, Viilșoara, plus alte 50 de așezari. Au fost afectate linii de medie tensiune și 141 de posturi de transformare, drumuri naționale, județene și comunale, cai ferate pe mai multe tronsoane, motiv pentru care, joi dimineața, pagubele nu fusesera înca estimate.

În Bistrița-Nasaud, ploile (61 l/mp la Mureșenii Bârgaului) și furtunii, în localitațile Nimigea, Nimigea de Jos, Mintiu și Taure a fost afectata rețeaua de medie tensiune.

În Buzau, ploile (51,9 l/mp la Chiojdu), a scurgerilor de pe versanți, revarsarii rîurilor și a torenților, în orașul Necoiu și comunele Calvini, Catina, Chiojdu și Siriu au f ost izolate 300 de gospodarii și afectate 20 de podețe și punți pietonale, 11 gospodarii și anexe, cinci autoturisme, 20 de kilometri de drum comunal și 20 de metri liniari de terasament de cale ferata.

În județul Gorj, unde ploile au atins pîna la 51 l/mp la Balești, au fost scurgeri de pe versanți și ieșiri din matca ale rîurilor, au fost afectate opt sate din comunele Balești și Draguțești.

Au fost inundate 405 gospodarii, 3,8 kilometri de drum comunal, au fost afectate trei mii de metri cubi de terasamente de cale ferata și patru mii de metri cubi de terasamente de la canalul de deviere a rîului Jiu. Au mai fost erodate o suta de metri liniari de mal de îndiguire și alți trei sute de metri din malul rîului.

În Hundedoara, ca urmare a ploilor, (84,7 l/mp la Oraștie), a scurgerilor de pe versanți, alunecarilor de teren și ie șirii din matca a rî urilor, în localitațile Petroșani, Hunedoara, Aninoasa, Banița, Lupeni, Salașu de Sus, Uricani și Vulcan, au fost afectate: 564 gospodarii și anexe, o priza de apa, 15 poduri și podețe, 42 de he ctare de terenuri agricole, incinta termocentralei Paroșeni, sediul Jandarmeriei Vulcan, 17 strazi, zece kilometri de drum național, județean, comunal, doi kilometri din calea ferata Deva-Petroșani, un depozit de materiale și 255 de metri liniari de aparari de mal.

În Neamț, în localitațile Luminiș, Oatu și Pângaracior au fost afectate 13 anexe gospodarești, 0,26 hectare teren agricol, trei kilometri de drum comunal și trei podețe.

În Prahova, unde ploile au ajuns pîna la 55,5 l/mp la Provița, în comunele Aluniș, Cosminele și Ștefanești, au fost afectate 188 de locuințe și anexe gospodarești, 17 poduri și podețe, 4,4 kilometri de drum comunal, patru drumuri forestiere, zece aparari de mal și aproape un kilometru de diguri.

În judetul Sibiu, au fost inundate 40 de strazi și zece subsoluri din orașele Sibiu și Mediaș.

În Vâlcea, ca urmare a precipitațiilor abundente, înregistrate începînd cu seara de 27 iulie (146,5 l /mp la Oteșani) și a inundațiilor, în localitați cum ar fi Anghel, Copaceni, Marcea, Milcoiu sau Stroiești, au fost afectate 16 poduri și podețe, 320 de metri liniari de diguri și o anexa gospodareasca.

În Vrancea, ca urmare a ploilor (69,5 l/mp la Tulnici), a scurgerilor de pe versanți și ieșirii din matca a apelor, în comuna Racoasa au fost afectate zece gospodarii, 50 de hectare de teren agricol, un podeț, doi kilometri de drum comunal, 30 de metri de consolidare de mal pe pîrîul Verdea și o suta de metri de regularizare a pîrîului Alba.

Comisiile locale de aparare împotriva dezastrelor din zonele afectate monitorizeaza evoluția fenomenelor hidrometeorologice și acționeaza pentru înlaturarea pagubelor și curațarea drumurilor afectate. Pentru populația a caror fîntîni au fost afectate, primariile au distribuit apa minerala.

Unitațile teritoriale ale Administrației Naționale „Apele Române” urmaresc în continuare evoluția fenomenelor hidrometeorologice și sînt pregatite sa intervina în zonele critice, a adaugat sursa citata.

Mediafax