Învăţând tehnica Metodei, participanţii la atelierul de actorie susţinut de Cristina Iacob pot juca într-o piesă de teatru

De: Cătălina Matei / 28.02.2017, 11:33
Învăţând tehnica Metodei, participanţii la atelierul de actorie susţinut de Cristina Iacob pot juca într-o piesă de teatru
Acting Master Class with a Goal, atelierul de actorie susţinut de Mihaela Mihuţ, membră a uneia dintre cele mai mari şcoli de actorie din lume, celebrul The Actors Studio New York, alături de Cristina Iacob, regizorul succesului de public #selfie69 - comedia românească ce a adus un număr record de peste 150.000 de spectatori în sălile de cinema, se va încheia cu selectarea viitorilor actori ai unei piese de teatru ce va fi realizată de Mihaela Mihuţ şi Cristina Iacob. Atelierul are la bază tehnica Metodei, creată de Lee Strasberg şi folosită la The Actors Studio din New York.

Vinerea aceasta, 3 martie, este ultima zi de înscrieri la workshop. Pentru participare, este necesar un CV şi o scrisoare de intenţie, trimise la adresa [email protected]. Cursul va dura şase zile, în perioada 6 – 11 martie şi va avea loc la Teatrul UNTEATRU, între orele 14 – 19. Vor fi selectaţi maxim 15 participanţi, iar preţul este de 1.000 ron.

Mihaela Mihuţ: “Tehnica Metodei îţi oferă unelte pe care le poţi folosi în orice circumstanţă, fie că vorbim despre teatru sau film“

Membru al The Actors Studio NY, Mihaela Mihuţ este de opt ani acting coach şi profesor de actorie la una dintre cele mai respectate şcoli de film din lume, School of Visual Arts, din New York. De asemenea, ea colaborează cu Main Street Theatre and Dance Alliance, din New York, ca profesor şi regizor, şi a fost instructor de actorie şi la Bernie West Theatre, din New York, între anii 2005 – 2009. A condus ateliere de actorie în SUA, Marea Britanie, Grecia etc., participând totodată la conferinţe despre educaţie şi la festivaluri internaţionale de teatru. Ea a fost acting couch-ul actorilor din #selfie69.

Mihaela Mihuţ joacă în piese de teatru în New York, printre cele mai apreciate fiind The Cherry Orchard, montată The Actors Studio, unde interpretează alături de Ellen Burstyn, câştigătoare a Oscar-ului pentru Cea mai bună actriţă, şi piesa Off the King’s Road, de la Theatre for the New City, rolul său, Sheena, primind o cronică foarte bună în New York Times.

Mihaela consideră că, atunci cand actorul, regizorul şi scenaristul pot lucra onest şi armonios împreună la un proiect, când se pot înţelege unul pe celălalt, vorbind aceeaşi limbă, pornind de la concept, până la finalizarea producţiei, rezultatul este calitativ şi are substanţă. Iar tehnica Metodei este limbajul comun diferitelor meserii artistice ce conlucrează la crearea unui film sau a unei piese de teatru.

Method Acting, aşa cum am învăţat-o şi am lucrat cu ea (ca membru al Actors Studio) a dovedit că funcţionează în numeroase cursuri şi ateliere foarte diferite, sau în sesiuni private, în SUA sau în alte ţări“, spune Mihaela Mihuţ.

“Am condus aceste seminarii lucrând împreună cu scenarişti, regizori şi actori, în sala de curs, pe platoul de filmare, sau faţă în faţă, când un actor se pregătea să dea probă pentru un rol. De fiecare dată, rezultatul a fost foarte bun. Înţeleasă şi învăţată corect, această tehnică a Metodei va fi utilă tuturor celor implicaţi în procesul artistic. Ea vă va oferi uneltele ce pot fi folosite în orice circumstanţă, fie că vorbim despre teatru sau film. Veţi avea abilitatea de a vă putea accesa propria creativitate şi de a aduce la suprafaţă starea, emoţia potrivită, cerută de regizor, indiferent de situaţie“, adaugă profesoara de actorie.

“Veţi avea mereu o fundaţie pe care vă puteţi baza şi de la care puteţi porni pentru fiecare proiect. Metoda este o tehnică ce poate fi deprinsă şi practicată încât vă va surprinde, de fiecare dată, atât pe dumneavoastră, ca artist, cât şi publicul în faţa căruia veţi sta. Va deveni a doua dumneavoastră natură în procesul de creaţie, fie că sunteţi scenarist, regizor sau actor“, spune Mihaela Mihuţ.

Cristina Iacob, regizor: “Workshop-urile şi repetiţiile îţi dau ocazia să vezi în profunzime şi mult mai nuanţat unde poate ajunge un actor când interpretează rolul pe care i-l propui“

Mihaela Mihuţ va susţine workshopul Acting Master Class with a Goal împreună cu Cristina Iacob, la invitaţia acesteia. Regizor şi scenarist, autoarea comediei #selfie69, lansate anul trecut şi care a adus peste 150.000 de spectatori în sălile de cinema, un record pentru filmul românesc, Cristina Iacob este absolventă a unui masterat în cinematografie în cadrul London Film School şi licenţiată în regie de film. A realizat până în prezent trei lungmetraje: #selfie69 (2016), #selfie (2014) – cel mai bine vândut film românesc al anului 2014, cu cel mai mare număr de spectatori veniţi la cinema la un film de debut (102.000 de intrări în numai 20 de săptămâni), căştigător al Premiului pentru cel mai bun film la Broad Humor Film Festival (SUA) şi la Southampton International Film Festival (Marea Britanie), avându-i în distribuţie pe Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semciuc, Flavia Hojda, Alex Călin şi Levent Sali. Cel de-al treilea lungmetraj este Poveste de dragoste (2015), cu Dragoş Bucur şi Raluca Aprodu.

În 2011, Cristina a fondat compania de producţie cinematografică ZAZU Film, apoi Asociaţia Scenariştilor Români (ASCER) şi organizează workshopuri de scenaristică şi de actorie susţinute de profesionişti ai industriei cinematografice.

Cristina Iacob spune că, atât pentru actori, cât şi pentru regizori, castingul nu este, de cele mai multe ori, cel mai bun „loc” pentru a se descoperi unii pe ceilalţi. “În 5 minute, cu puţine detalii, trebuie să arăţi ce poţi… Probabilitatea de a trece, astfel, pe lângă un om talentat, sau a te înşela în privinţa lui, este mare. Mi s-a întâmplat să greşesc. Am ales pe cineva la casting, iar ulterior, la repetiţii, a fost bun, dar nu cel mai potrivit rolului pentru care îl căutam“, spune Cristina.

“Din acest motiv, iubesc repetiţiile şi workshop-urile. Îţi dau ocazia să vezi în profunzime şi mult mai nuanţat unde poate ajunge un actor când interpretează rolul pe care i-l propui. Iar lui îi dai şansa de a lucra în amănunt si de a înţelege ce vrei tu, ca regizor, de la personaj. Prin urmare, este o situaţie win-win. Construim împreună. Aşa descopăr actorii, de fapt. Iar ei descoperă metode noi de a ajunge la personaj“, adaugă regizorul.