Inventia care poate descoperi supravietuitorii unui cutremur sau atentat

De: MediafaxFoto / 12.09.2011, 13:51
Inventia care poate descoperi supravietuitorii unui cutremur sau atentat
Oamenii de stiinta britanici au pus la punct un aparat capabil sa detecteze victimele aflate sub ruinele unei constructii, dupa un cutremur sau un atentat.

Noul detector „adulmeca” reziduurile organice produse de corpul uman cand respira, transpira sau urineaza, semnaland cu precizie locul in care se afla supravietuitorii.

Singura metoda folosita pana acum era folosirea cainilor dresati special in acest sens, insa antrenamentul este scump iar atat cainele, cat si dresorul sau, au nevoie de pauze dese si sunt expusi pericolului.

„Un astfel de aparat poate fi folosit pe teren fara a avea in spate vreun laborator. Ar putea urmari semnele de viata pe durate mari si pot fi folosite multe exemplare”, spune profesorul Paul Thomas, de la Universitatea Loughborough, din Marea Britanie, cel care se afla la originea acestei inventii.

Aparatul a fost testat si in conditii „reale”, opt voluntari petrecand mai multe ore sub un maldar de beton armat si sticla sparta, ce reconstituia o cladire prabusita, aparatul identificand rapid dioxidul de carbon si amoniacul emise de corpul uman, in aerul ce razbatea de sub daramaturi.

Citeste mai mult despre noua inventie a cercetatorilor britanici, pe Mediafax.