Ioana Ginghină – Pentru rolul din Aniela, poartă corset şi acasă

Apropo.ro / 10.08.2009, 00:00
Ioana Ginghină - Pentru rolul din Aniela, poartă corset şi acasă
Din toamnă, Ioana Ginghină nu mai îmbracă pe platouri coloratele haine ţigăneşti, ci costumele pretenţioase de la 1900, care îi dau un sentiment superb. “Mă simt foarte slabă!”, spune actriţa zîmbind. Ea dă viaţă la Acasă TV tinerei Arta, fiica Aretei - interpretată de Florina Cercel, o fată care trăieşte din plin viaţa plină de reguli a începutului de secol XX.

– Cum te-ai simţit prima oară cînd te-ai văzut în haine de epocă?
M-am simţit foarte frumoasă şi foarte… slabă. Corsetul îţi dă o ţinută aparte, iar croiala rochiei – un aer aristocratic.

– Ce a fost cel mai dificil de învăţat dintre obiceiurile de la 1900?
Am învăţat totul cu o plăcere nebună, pe care nu am mai întîlnit-o pînă acum. Mi-am dorit să joc un personaj din epoca respectivă, iar atunci cînd ţi se împlineşte un vis, nimic nu este dificil. M-am pregătit pentru acest personaj cum nu am mai făcut-o pînă acum – asta pentru că personajele pe care le-am mai jucat erau contemporane cu mine. Am citit multe cărţi, am vizionat filme, am stat patru ore zilnic încorsetată prin casă precum o doamnă de la 1900, făcînd diferite treburi casnice în acest timp. Am ascultat muzica acelor timpuri, am luat lecţii de călărie.

– Joci împreună cu soţul tău din realitate. Personajele voastre au vreo relaţie?
Există secvenţe în care personajele noastre, Arta şi Aleco Calofescu, se vor afla în acelaşi loc, dar nu interacţionează foarte mult. Nu ştiu dacă scenarista ne va pregăti sau nu un traseu comun pe viitor. La început, cel puţin, Arta şi Aleco nu au nici un fel de relaţie. Dar de întîlnit sigur că se mai întîlnesc, pentru că locuiesc pe aceeaşi stradă. Personajul lui Papi, Aleco, conduce un ziar bucureştean, “Timpul“, are legături în societatea înaltă de la 1900 şi este apreciat de toţi cei din jur.

– Ţi-e greu să scapi de obice­iurile vechiului personaj din “Regina“ şi “Inimă de ţigan“?
Nu îmi e greu, în general, să scap de personaje. Ele sînt create de mine. Nu împrumut eu obiceiuri de la personaje, ci ele împrumută de la mine…


Fiica ei împlineşte
un an

– Ce faceţi la prima aniversare a fetiţei voastre?
Pentru că ziua ei de naştere, 12 august, va pica într-o miercuri, o vom sărbători pe Ruxandra de două ori: o dată chiar de ziua ei, doar noi trei, şi în weekend vom face o petrecere cu părinţi, naşi, bunici şi veri.

– Pînă acum, pe unde aţi plimbat-o pe micuţă?
Ruxandra este plimbată zilnic într-un parc de lîngă casă de noi sau de bonă. În weekend, mergem şi în alte parcuri, la grădina zoologică sau la un grătar la Tîrgovişte, unde stă bunica lui Alexandru.

– Cu cine seamănă cea mică?
Nu putem să ne dăm seama încă de personalitatea ei. Deocamdată, observăm că este ”cu gura pînă la urechi” mai tot timpul, la fel ca mine, şi foarte ambiţioasă, precum Alexandru. În rest, e un copil cu­minte care se dezvoltă armonios şi care ne bucură zilnic cu ceva nou.

– Vă mai gîndiţi la o surioară sau la un frăţior?
Momentan, nu ne mai gîndim la un alt copil deoarece sîntem foarte prinşi cu Ruxandra, cu lucrările la casa cea nouă şi cu filmările la “Aniela“.

– Cum decurge construcţia casei?
Ne-am apucat să construim căsuţa la care visăm şi sperăm ca în vara următoare să ne mutăm acolo.


Prima vacanţă în trei

“Cred că ne vom aduce toată viaţa aminte de primul con­cediu alături de copilul nostru. Prima săptămînă am fost la părinţii mei, la Sibiu, unde Ruxandra a putut să vadă locul în care s-a născut şi a copilărit mama ei. Apoi, am plecat la nişte prieteni foarte buni în zona Bucovinei. Am profitat de această ocazie şi am vizitat şi cîteva din mănăstirile din nor­dul Moldovei, Voroneţ, Suce­viţa şi Moldoviţa”.

 

Haine: Adriana Popa
şi Radu Mada