Ioana Ginghină şi Lucian Viziru

Apropo.ro / 28.09.2007, 00:00
Ioana Ginghină şi Lucian Viziru
Zambila nu poate să aibă copii - o tragedie pentru orice familie de ţigani. Giani trăieşte în lumea lui, după regulile lui, şi crede că soţia lui nu e bună de nimic pentru că nu-i oferă moştenitori, pentru că nu-i găteşte şi, în plus, are şi gura mare. Amîndoi sînt spectaculoşi, coloraţi, certăreţi. Ea e din neam de florărese, el învîrte diverse lucruri, are tot felul de combinaţii şi e personaj negativ în telenovela ”Inimă de ţigan”. Din 1 octombrie, la Acasă TV debutează o megaproducţie care are în distribuţie nu mai puţin de 42 de actori.

Lucian Viziru – ”Aş fi vrut să ştiu barbut!”
De la personajul său, Giani, Lucian Viziru ar fi vrut să aibă două calităţi. Să ştie barbut, ”pentru că oricine îşi doreşte”, şi să călărească fără dificultate. ”Din păcate, pe la 20 de ani, am călărit pe lîngă Dunăre, s-a rupt şaua, eu am rămas cu piciorul agăţat de ea, iar calul s-a speriat şi era să mă omoare. Aşa că, pentru scenele în care galopez, sînt dublat de cascadori”, spune Lucian Viziru despre personajul său negativ.

Dar cum e ţiganul Giani? Poartă pantaloni negri, pantofi negri, cămăşi şi tricouri mulate, o curea enormă şi tone de bijuterii în funcţie de cît poate să fure. Toate piesele strălucitoare au pe ele numele unor case celebre de modă, că doar Giani se respectă. ”El nu e chiar rău pînă la urmă. Crede cu fermitate în concepţiile lui, clare, bine structurate. Are însă ochelari de cal şi ştie că lumea nu poate fi altfel decît aşa cum o gîndeşte el. Cei care au alte concepţii sînt categoric imbecili, după părerea lui”, povesteşte Lucian Viziru. În plus, personajul negativ din ”Inimă de ţigan” nu are şcoală, dar e uns cu toate alifiile. Ştie întodeauna la ce să se aştepte, ştie cum să ocolească situaţiile dificile, îl interesează banii şi viaţa boemă. Sună frumos? Da. Pentru Lucian Viziu a sunat extrem de bine, mai ales că, după trei roluri consecutive de băiat bun, simţea nevoia unui altfel de personaj. ”E adevărat, la probe am venit pentru personajul principal, Codruţ. Dar cel mai mult îmi doream să fiu personajul negativ. Şi mi-a ieşit. În faţa regizorilor am ţipat, am strigat, m-am pus în genunchi. Le-a plăcut. În plus, fizic, sînt potrivit. Dacă mă şi bronzez, devin mai negru decît orice rrom”, crede Lucian.

L-a învăţat pocher pe Marin Moraru
De altfel, şi prietena lui l-a văzut îmbrăcat în ţigan şi verdictul a fost ”că arată exact din şatră”. ”Şi ea e actriţă şi înţelege cum se construieşte un personaj. Mulţi ar fi încîntaţi să-l joace pe Giani. Chiar stăteam de vorbă cu domnul Dorel Vişan despre aceste personaje pitoreşti. De fapt, cred că visul oricărui actor e să fie măcar o dată un rrom autentic”. Pe platourile de filmare, Lucian s-a întîlnit cu nume mari ale scenei româneşti precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Dorel Vişan sau Gheorghe Visu. ”La început, mi-a fost uşor teamă să nu cad în penibil, mai ales cînd intram în rol şi trebuia să fac urît. Ulterior, ne-am obişnuit. Pe Marin Moraru l-am învăţat să joace pocher pe platouri”. În rest, Lucian îşi menţine culoarea necesară acestui rol jucînd golf. A prins tainele acestui sport acum 10 ani, în Germania, iar acum merge în fiecare weekend pe teren.

Ioana Ginghină – Exces de ţipete la fiecare scenă
”Giani mă omoară în bătaie şi sînt unele dintre cele mai dificile scene din viaţa mea. Amîndoi avem tone de bijuterii pe noi şi, dacă ne prefacem că ne lovim, trebui să fim extrem de atenţi să nu lăsăm urme. Acest lucru sună a misiune imposibilă”, povesteşte Ioana.

Personajul ei, Zambila, trăieşte o dramă adevărată: nu poate să facă copii. Un motiv suficient să fie snopită în bătaie de soţul ei Giani, pe care, de altfel, nici nu şi l-a ales ea, ci familia, dar a ajuns să-l iubească ca pe ochii din cap. Nu poate să riposteze, adică să se bată parte în parte, pentru că tradiţia ţigănească nu îi permite acest lucru. Are însă o armă asurzitoare: ţipă cît o ţin plămînii. ”Am o voce atît de ascuţită încît m-am surprins chiar şi pe mine. În viaţa privată, sînt calmă şi foarte blîndă. Nu ştiu cum, dar chiar de la probe ţipetele mi-au ieşit cel mai bine. Iar de la un ţigan din figuraţie am primit complimentul că sînt de-a lor”, se laudă ea. Ioana crede că se află în faţa unuia dintre cele mai dificile roluri din viaţa ei. ”Doar machiajul şi coafura sînt foarte simple. Machiajul e cît se poate de natural şi, pentru că joc rolul unei femei căsătorite, am codiţe împletite potrivit tradiţiei”. Pînă acum, a învăţat din limba rromă cuvîntul ”iubiptu” care înseamnă ”te iubesc”. Cît priveşte faptul că nu trece un episod în care ţiganca Zambila să nu facă scandal pe platouri, deja au apărut glume. ”Cînd mergem la masă, colegii din echipă rîd spre Papi: «Tot aşa îţi face şi acasă?!»”.

Mireasă fără rochie
Apropo de Alexandru Papadopol, cei doi se căsătoresc pe 13 octombrie. Totul e stabilit, dar Ioana nu are încă rochie. ”Creatoarea Maria Hohan, care o să-mi facă ţinuta, a venit abia pe 20 septembrie de la un tîrg de modă şi de atunci a început să-mi deseneze rochia”, spune zîmbind Ioana. ”Oricum, eu i-am spus lui Alexandru că de venit vin la biserică, dar încă nu se ştie cu ce mă îmbrac…”. Dar cum e o familie cu doi actori? ”Nu e mai uşor doar pentru faptul că şi eu şi Papi avem aceeaşi meserie. Nu poţi să îl duci cu vorba pe celălalt. Avem orgolii mari, amîndoi vrem să fim foarte buni, deşi nu sîntem în concurenţă unul cu altul”.

Alături de mămici
Referitor la viaţa de familie, pe lîngă proiectele profesionale în care sînt implicaţi, Ioana şi Alexandru Papadopol mai vor încă unul. ”Sperăm ca, după nuntă, să mai avem un proiect la care să lucrăm: un bebe”. Ioana a trecut anul acesta printr-o încercare traumatizantă: a pierdut un copil despre care aflase că suferă de o malformaţie gravă. Atunci a fost alături de fundaţia Ioanei Tăriceanu şi a pledat în interviurile date pentru ca viitoarele mămici să facă ecografii fătului încă din primele luni. ”Cînd am avut această problemă, am vrut să fac ceva pentru ca femeile să se controleze şi să afle foarte devreme dacă fătul are sau nu malformaţii. După interviurile pe care le-am dat, am înţeles că telefoanele primite de fundaţia care ajută mămicile cu posibilităţi reduse s-au triplat. Eu sînt în continuare alături de fundaţie şi îmi ofer serviciile oricînd ar avea nevoie. Acum însă, am depăşit acest episod dificil şi privesc cu speranţă înainte”.