Ioana Maria Moldovan găteşte ca în Ardeal

De: Nicoleta Nicolae / 14.04.2014, 06:00
Ioana Maria Moldovan găteşte ca în Ardeal
Pentru prezentatoarea ”Poveştirilor adevărate” de la Acasă TV, gătitul face parte din... moştenirea genetică. Originară din Târgu Mureş, Ioana găteşte ca o adevărată ardeleancă chiar dacă, uneori, mai experimentează şi alte reţete noi.

Ambiţionată de faptul că părinţii îi spuneau că este prea mică să se apuce de gătit, Ioana s-a aventurat în bucătăria mamei când avea 12 ani. A încercat să pregătească nişte clătite, iar rezultatul… „Norocul meu a fost că a venit la timp mama acasă, căci altfel poate interveneau direct pompierii. Oricum, mama a rămas fără cuvinte când şi-a văzut bucătăria, care era de nerecunoscut, la fel ca şi mine, care eram din cap până în picioare plină de făină şi zahăr”, îşi aminteşte Ioana. Acum, vedeta Acasă TV găteşte mai mult la sfârşit de săptămână şi îi place să experimenteze reţete noi în bucătăria ei „roşie ca focul, aşa cum am visat”. Dacă ar fi să se compare cu un condiment, Ioana ar alege „sarea şi piperul, pentru că sunt nelipsite din viaţa fiecărui om sau, mai pe scurt, dau aromă şi culoare vieţii”. Cât priveşte specialitatea casei, prezentatoarea „Poveştirilor” ne recomandă un desert: vargabeles.
Vargabeles
Ingrediente: Pentru aluat: 350 g făină, 250 g margarină, o lingură de zahăr. Pentru umplutură: 150 g tăiţei scurţi, 300 g brânză de vaci, 5 ouă, 200 ml smântână, 100 g zahăr pudră, 100 g de stafide, 30 g unt.
Mod de preparare: Se frământă făina cu margarina, cu două gălbenuşuri, cu puţină smântână, o lingură de zahăr, puţină sare şi se împarte în două. Se întinde untul şi se tapează cu el o tavă mijlocie. Tăiţeii scurţi se fierb în apă cu sare şi se scurg bine. Se amestecă brânza zdrobită cu trei gălbenuşuri, se adaugă smântâna, stafidele, zahărul, untul topit şi cele cinci albuşuri bătute spumă. Se amestecă apoi tăiţeii fierţi şi se întinde umplutura în tavă pe aluat. Apoi, se acoperă cu a doua jumătate de aluat, se înţeapă cu furculiţa şi se coace la cuptor până se rumeneşte. Poftă bună!