Ipoteză șoc: Prețul aurului la nivel global a fost manipulat timp de un deceniu

De: Marian Andrei / 28.02.2014, 18:30
Ipoteză șoc: Prețul aurului la nivel global a fost manipulat timp de un deceniu
Un indicator de referință al prețului aurului folosit la nivel global de companiile miniere, bijutieri și bănci centrale pentru evaluarea aurului s-ar putea să fi fost manipulat timp de un deceniu de către băncile implicate în stabilirea acestuia, afirmă cercetători citați de Bloomberg.

Prețul de referință al aurului la Londra – „London fix” – este publicat de două ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., după câte o teleconferință la care participă Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings și Societe Generale.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Profesorul Rosa Abrantes-Metz, de la Stern School of Business a Universității New York, și Albert Metz, unul dintre directorii operaționali ai Moody’s, arată într-o lucrare că tiparele neobișnuite de tranzacționare înregistrate pe piața de la Londra în jurul orei 15:00, moment în care este stabilit prețul folosit ca referință în conferința privată de către cei cinci mari traderi de aur, indică o înțelegere secretă și ar trebui investigate.

„Structura indicatorului de referință indică o înțelegere secretă și manipulare, iar datele empirice sugerează stabilirea artificială a prețului. Probabil participanții (la stabilirea prețului, n.r.) colaborează între ei”, arată cei doi.

Lucrarea de cercetare este prima care ridică posibilitatea ca cele cinci bănci care supraveghează în prezent indicatorul, folosit timp de un secol, să fi colaborat pentru manipularea cotației de referință.

Cercetătorii au verificat datele disponibile pentru tranzacțiile pe piața spot în perioada 2001-2013 pentru a identifica mișcările bruște și inexplicabile, care ar putea indica acțiuni ilegale. Începând din 2004 au observat variații neobișnuit de puternice în timpul conferinței de la ora 15:00 a celor cinci bănci. Aceste variații nu au avut loc în timpul ședinței de dimineața sau înainte de 2004.