Iran: Un cercetator din domeniul nuclear a fost asasinat

De: Marian Andrei, MediafaxFoto / 11.01.2012, 12:16
Iran: Un cercetator din domeniul nuclear a fost asasinat
Cercetatorul iranian Mostafa Ahmadi Roshan a fost ucis si alte doua persoane au fost ranite in urma unui atentat comis in aceasta dimineata la Teheran.

Roshan, care si-a obtinut in urma cu noua ani licenta in chimie la Universitatea Sharif, lucra la instalatia de imbogatire a uraniului de la Natanz, fiind directorul adjunct pentru afaceri comerciale al acestei instalatii.

Ahmadi Roshan a fost ucis in explozia unei bombe magnetice amplasate pe masina la bordul careia se afla in compania altor doua persoane, conform presei iraniene.

„In aceasta dimineata, un motociclist a amplasat o bomba pe o masina marca Peugeot 405, care ulterior a explodat”, a declarat viceguvernatorul provinciei Teheran, Safar Ali Bratloo.

Alti trei cercetatori iranieni au fost ucisi incepand cu ianuarie 2010, dintre care doi lucrau la programul national nuclear. Ei au fost ucisi tot de explozia unor bombe.

Liderii iranieni acuza Israelul si Statele Unite ca ar fi responsabile de aceste atentate, precum si de un atac informatic cu virusul Stuxnet, care ar fi afectat in mod semnificativ activitatea Iranului de imbogatire a uraniului in toamna anului 2010.

Iranul a fost condamnat de sase ori in Consiliul de Securitate al ONU si este vizat de sanctiuni internationale severe din cauza programului sau nuclear, despre care Occidentul sustine ca ar avea caracter militar in pofida negarilor repetate ale Teheranului.