Iran va bloca accesul la internet și va crea unul propriu

Apropo.ro / 10.04.2012, 11:30
Iran va bloca accesul la internet și va crea unul propriu
Iran intenționează să blocheze total accesul la internet și va lansa o alternativă proprie, despre care spune că va fi "curată".

Iran a intrat în topul țărilor care restricționează agresiv accesul la internet, blocând până și Google sau Youtube, în perioade electorale sau în situații de criză.

Pentru a nu-și mai bate capul cu informațiile care ajung sau pleacă din țară, guvernul iranian a decis să îl inchidă de tot și să creeze un internet local, cenzurat și monitorizat atent.

Oficiali guvernamentali au anunțat că noul sistem va fi gata în aproximativ cinci luni de zile și că s-a lucrat din greu la un sistem de e-mail propriu și un motor de căutare numit Ya Haq, care va înlocui celebrul Google.

Reza Taghipour, actualul ministru iranian al informației și comunicațiilor, a declarat vineri că toți providerii de internet din Iran vor fi obligați să se alinieze la noul internet local, începând cu luna august 2012.

Începând cu luna mai, cele două servicii vor lucra în paralel și ușor, ușor va începe procedura de blocare a protocoalelor de acces ale site-urilor externe, iar cele care vor mai putea fi accesibile vor avea de așteptat ok-ul statului.