Iranienii au creat „betonul inteligent”, un material super dur

De: Marian Andrei / 13.03.2012, 11:49
Iranienii au creat
Deși a fost dezvoltat în scopuri civile, noul material va avea și utilizări militare: autoritățile spun că noul material va fi mai dificil, dacă nu chiar imposibil de penetrat de bombele americane.

Iranul este o zonă cu activitate seismică ridicată, fapt care a determinat ca aici să fie dezvoltate unele dintre cele mai rezistente materiale de construcție din lume.

Unul dintre acestea este UHPC (Ultra high performace concrete – betonul cu performanțe ultra înalte), un beton care, pe lângă componentele normale, ciment și nisip, conține și pulberi de cuarț pur și alte materiale.  Datorită compoziției sale, UHPC poate suporta forțe de compresiune sau șocuri mult mai mari decât Ductal, cel mai rezistent beton din lume, comercializat de Franța.  

Pe lânga utilizarea sa la construcția de diguri sau canale, UHPC a intrat imediat în atenția responsabililor militari, care au decis că acest material este ideal pentru construcția de buncăre și adăposturi militare.

Pentru a ne da seama de rezistența acestui material, este suficient să amintim că americanii au rămas surprinși în timpul Războiului din Golf (1991) atunci când au gasit buncăre irakiene ramase intacte după ce asupra lor fuseseră lansate bombe de o tonă.

În ceea ce privește eventualul atac al americanilor împotriva facilităților nucleare ale Iranului, Leon Panetta, secretarul american al Apărării, a avertizat recent că ultima generație de bombe anti-buncăr, MOP (Massive Ordnance Penetrator), ar trebui perfecționate pentru a putea „sparge” betonul „inteligent” iranian.