Iranul se pregătește de război

De: Marian Andrei / 03.02.2012, 14:30
Iranul se pregătește de război
Începând cu următorul an fiscal (din martie 2012), Iranul își va crește cheltuielile legate de apărare cu 127%, inclusiv cele legate de finanțarea programului său nuclear, a declarat președintele Mahmoud Ahmadinejad, în condițiile în care o operațiune militară împotriva sa pare tot mai certă.

Statele Unite și Israel sunt pregătite să folosească forța împotriva Iranului, afirmă experții intenaționali în domeniu.

„Conflictul militar este foarte real. Dacă nu ar fi fost exemplele Afganistanului, Irakului, Libiei, am fi putut avea unele îndoieli. În prezent, Statele Unite consideră că au pregătit aspectele militare ale unei operațiuni punctiforme, blizkrig. Problema constă în faptul că în Iran nu există «cea de-a cincea coloană», cum a fost în Irak și Afganistan. Există doar ideea de a răsturna regimul care este ca un os în gâtul Americii și al Vestului, în general”.

Un expert rus de la Institutul de Orientalistică este de părere că declarațiile serviciului israelian de informații, care a comunicat că „Iranul ar dispune de uraniu îmbogățit pentru fabricarea a patru bombe, iar caracterul pașnic al programului nuclear iranian este doar un bluf”, sunt necesare pentru ca Iranul să fie considerat inamic și pentru a justifica posibilitățile operațiunii militare.

Tags: