Iron Man – Omul de oţel

De: Mioara Tronaru / 28.04.2008, 00:00
Iron Man - Omul de oţel
Tony Stark, inventator de geniu, vînzător de armament şi playboy miliardar, este răpit. Forţat de terorişti să fabrice o armă redutabilă, el construieşte în secret o armură high-tech revoluţionară pe care o foloseşte pentru a evada. Înţelegînd puterea extraordinară a acestei armuri, Tony hotărăşte să o îmbunătăţească şi să o folosească pentru a face dreptate şi pentru a-i proteja pe nevinovaţi.
”Iron Man” este adaptarea pentru marele ecran a benzii desenate Marvel, creată în 1963 de către Stan Lee, responsabil de ”naşterea” mai multor supereroi legendari ca Spider-Man, Hulk, Cei patru fantastici sau X-Men. Adaptarea a stîrnit valuri la Hollywood. Mari actori sînt pasionaţi de acest rol – Nicolas Cage şi Tom Cruise ar fi dat orice să intre în celebra armură. De la Quentin Tarantino la Nick Cassavetes, trecînd pe la Joss Whedon, creatorul seriei ”Buffy”, mulţi regizori au ţinut să facă filmul. În decurs de 10 ani, proiectul a trecut prin numeroase mîini şi prin trei studiouri (Universal, Fox şi New Line) înainte ca Marvel Studios să îl readucă acasă şi să i-l încredinţeze lui Jon Favreau.

O surpriză generală a fost alegerea lui Robert Downey Jr. în rolul lui Tony Stark. Actorul povesteşte: ”Sînt american. Îmi plac la nebunie revistele Marvel şi am citit şi cînd eram mic. Întotdeauna l-am preferat pe Iron Man datorită inteligenţei şi ingeniozităţii sale. Supereroii sînt senzaţionali, dar unul care fabrică arme şi apoi îşi face o armură care îi permite să aibă superputeri este un cel mai cel!”. Robert Downey Jr. a fost atît de entuziasmat încît s-a implicat şi în scrierea scenariului, făcînd presiuni asupra scenariştilor sau chiar asupra regizorului pentru a modifica unele scene din film. Apoi, a muncit intens pentru a-şi fortifica muşchii şi pentru a învăţa nişte scheme de arte marţiale. ”Cam acum un an, m-am hotărît să-mi umflu puţin muşchii, care nu prea mai sînt ce erau odată, avînd în vedere că mă apropii de 40 de ani. M-am gîndit că, dacă ajung să joc într-un film ca , atunci să o fac astfel încît să nu devin ridicol expunîndu-mi în colanţi hălcile de carne flască”, a spus rîzînd Robert.

 
Robert Downey Jr. a fost atît de entuziasmat încît s-a implicat şi în scrierea scenariului, a muncit intens pentru a-şi fortifica muşchii şi pentru a învăţa nişte scheme de arte marţiale
 
De ce e iubit Iron Man
Stan Lee, creatorul benzii desenate ”Iron Man”, totodată producător executiv al filmului, explică de ce a creat un supererou atipic: ”În 1963, era un industriaş care crea armament, lucru nu tocmai pe placul tinerilor care citeau atunci benzi desenate. Aşa că am încercat să-l fac simpatic: e un tip interesant, bogat, elegant şi seducător. La toate astea, am adăugat o problemă cardiacă, menită să ciobească un pic şi să-i facă pe cititori să se îngrijoreze pentru el. Ideea a fost formi­dabilă, iar Iron Man a devenit unul dintre cei mai iubiţi supereroi”. Producătorul Kevin Feige explică şi el popularitatea eroului prin faptul că nu este un mutant, ci un supererou ale cărui superputeri nu i se datorează decît lui însuşi: ”În universul Marvel, Iron Man poate rivaliza cu Spider-Man, X-Men şi Cei patru fantastici. Iron Man a sedus atît de mulţi cititori pentru că n-a suferit brusc o mutaţie genetică, n-a fost muşcat de o insectă… El nu e decît un om care şi-a folosit geniul creator pentru a inventa o armură supersofisticată”.
Premiera 2 mai
TO: Iron Man. Producţie SUA, 2008
R: Jon Favreau. Cu: Robert Downey Jr., Jeff Bridges, Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Shaun Toub, Leslie Bibb, Ghostface Killah.
Distribuit de Ro Image 2000.
Avanpremiera la Hollywood Multiplex, miercuri, 30.04, la ora 20.00 şi la Cinema Pro joi, 01.05, la ora 21.15