Isarescu: La aceste dobanzi nu veti avea cerere de credite

De: Marian Andrei / 01.07.2009, 16:52
Isarescu: La aceste dobanzi nu veti avea cerere de credite
Guvernatorul BNR a avertizat bancherii ca bancile nu au cum sa aiba cerere de credite la dobanzile practicate

Guvernatorul BNR a avertizat bancherii ca in ceea ce priveste dobanzile, atat la credite cat si la depozite, s-a sarit calul, si ca in actualele conditii bancile nu au cum sa aiba cerere de credite. „Ca cineva sa vrea sa isi ia un credit la dobanzile actuale ar insemna ca el sa aiba niste venituri uriase”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, cu ocazia dezbaterii „Cresterea economica si procesul de ajustare” organizata de Banca Nationala, la care au participat si reprezentanti ai mediului bancar.

Dezbaterea BNR vine la o zi dupa ce Banca a decis relaxarea creditarii in lei, prin reducerea dobanzii de politica monetara de la 9,5% la 9%.

In momentul de fata, desi pana ieri s-au putut imprumuta de la BNR la o dobanda de 9,5%, in timp ce intre ele se crediteaza in lei cu circa 10%, bancherii percep dobanzi de pana la 20%, la care se adauga si comisioanele. In unele cazuri, dobanda anuala efectiva (DAE) la creditele de consum in lei, fara garantie ipotecara, ajunge pana la 30%, adica bancile se ofera sa finanteze populatia de trei ori mai scump decat costul la care au atras ele banii.

Citeste parerea Guvernatorului BNR despre dobanzile practicate de banci, pe gandul.info.