Își cară oposumii puii?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Își cară oposumii puii?
Oposumii fac parte din grupul de animale numit marsupiale. Femelele din această trupă au săculeți în partea inferioară a corpului, în care cei mici se dezvoltă.

O descoperire interesantă despre oposumi este că puii sunt foarte mici. Poți pune între 5 și 18 pui într-o lingură de masă, atunci când abia au fost născuți! La naștere, ei nu pot vedea, nu au păr și sunt practic, fără formă.

Puii se cațără în săculețul mamei și se lipesc de glandele mamare. După o lună, ei încep să își scoată capetele în afara săculețului. După câteva săptămâni, se târăsc în afara lui pentru scurte perioade de timp.

Din cauza dimensiunii lor mici și aspectului fragil, mama oposum își poartă puii. Ei sunt transportați pe spatele ei. Ea își ridică coada, iar puii își înoadă codițele în jurul ei. Când ajung la vârsta de trei luni, ei își părăsesc mama, iar la un an sunt pregătiți să își întemeieze familii.

Oposumii petrec mult timp în copaci, la vânătoare și mâncând. Le place să se hrănească stând cu capul în jos. Pentru a face asta, își rulează coada în jurul unei crengi, atârnă în jos și își apucă hrana cu toate cele patru picioare.

Oposumii se hrănesc cu mamifere mici, insecte, păsări mici, ouă, păsări de curte, șopârle, rac împlătoșat, melci, fructe de tot felul, porumb de pe știuleți, ciuperci și viermi. Noaptea, oposumii invadează livezilem, pentru a căuta fructe și cotețurile de găini și ouă. Omul, deci, nu este de acord cu toate preferințele culinare ale oposumilor. Dar ei îi ajută pe fermieri, ucigând șoarecii și insectele.