Israelul va interzice importul și consumul de foie gras

De: Gabriela Voicu / 18.07.2013, 10:00
Israelul va interzice importul și consumul de foie gras
Knesset, parlamentul israelian, va interzice saptamana aceasta importul comercial de foie gras

Războiul cu controversata specialitate foie gras continuă, Israelul urmând să interzică importul și vânzarea delicatesei franțuzești obținute din ficat de rață sau gâscă, prin îngrășarea forțată a păsărilor crescute cu acest scop.

Legea propusă interzice „importul și vânzarea ficatului animalelor care au fost torturate”. Israel a fost al patrulea cel mai mare producător de foie gras din lume, dar din 2003 producția a fost considerată abuzivă.

În cadrul uni vot preliminar recent, 59 de membri ai Knesset-ului s-au exprimat în favoarea noii decizii a guvernului israelian, în paralel cu 10 voturi din opoziție.

Dacă legea va mai trece de a doua și a treia sesiune de voturi, Israel va fi următoarea țară care va interzice foie gras, după California, care a făcut acest pas anul trecut – un demers care continuă să separe tabere ale activiștilor, bucătarilor și gurmanzilor. De altfel, în California, SUA, a apărut deja piața neagră a foie gras-ului.

În Israel, propunerea a fost făcută în urma intervenției unor grupuri care militează pentru drepturile animalelor, Anonymous for Animal Rights. Aceste grupuri au obținut victorii și în alte țări. De pildă, anul trecut, House of Lords din Marea Britanie a interzis foie gras în propriul restaurant, The Barry Room, iar magazinul Harvey Nichols din Londra a scos aceasată specialitate din meniul său, după ce grupurile amintite au exercitat presiuni în 2010.