Israelul vrea să renunțe la cash

De: Marian Andrei / 14.10.2013, 14:30
Israelul vrea să renunțe la cash
Ca parte importantă a planului de luptă împotriva evaziunii fiscale, guvernul israelian a înființat o comisie care are ca scop identificarea măsurilor care pot reduce sau chiar opri utilizarea banilor cash.

„Se estimează că miliarde de shekeli (sute de milioane de euro) din economia Israelului nu sunt taxați. Comitetul va găsi soluții inovatoare și logice pentru corectarea situației și va propune un plan spre aprobarea guvernului”, a spus Harel Locker, șeful cabinetului prim-ministrului.

Click aici pentru prognoza meteo pe mai multe zileVremea pe apropo

Una dintre posibilități este introducerea unor carduri speciale, „cash-cards”, destinate persoanelor sărace. Acestea, spre deosebire de cardurile de credit, nu sunt atașate unui cont deschis în bancă.

Oficialii poliției spun că o societate fără bani numerar va stopa spălarea banilor și utilizarea lor în finanțarea crimei organizate.

Măsura nu este singulară, mai multe țări europene adoptând măsuri pentru limitarea tranzacțiilor în numerar. Și în Statele Unite, americanii sunt obligați să declare toate tranzacțiile mai mari de 10.000 de dolari efectuate cu bani gheață.