Istoria argoului

De: Carmen Ulian / 11.02.2015, 14:59
Istoria argoului
Argoul este o variație sau o adiție la limba comună, din care reiese un vocabular special.

În timp s-au format multe argouri (limbaj special). De exemplu, unele se pot forma prim compunerea cuvintelor, altele prin tăierea lor sau abrevieri, onomatopee, analogie sau împrumutarea din alte limbi.

Aceste forme variate de argou se nasc din diferite motive și în diferite condiții. Unul dintre cele mai comune moduri este în interiorul unui grup care imparte aceleași interese, hobby, profesie, poziție socială, etc.

De exemplu, studenții au lab în loc de laborator sau gym în loc de gimnastică, sport. Vânzătorii de mașini la mâna a doua au creampuffs, adică mașini bune, sau câini, adică mașini proaste. O chelneriță va spune „scapă două” atunci când comandă ouă pentru sandwich.

Aceleași cuvinte, dar într-un alt grup, poate însemna cu totul altceva. În lumea străzii, o pisică nu va însemna același lucru în lumea jazz-ului, de pildă. Unele categorii sociale tind să dezvolte și să producă argouri mai ușor.

Se întâmplă și ca cineva să lanseze o expresie cu argouri iar ea să devină virală. În multe cazuri, noile expresii care erau odată considerate argouri au fost acceptate în dicționare. Printre acestea se numără bet, cab, shabby, chap, booze, etc.